• Catedrala Notre-Dame își va recăpăta structura acoperișului în septembrie 2023.
  • După luni întregi de muncă, meșterii au ajuns aproape de finalul șantierului.
  • Din ianuarie, se lucrează aici pentru a reproduce identic structura catedralei, folosind aceleași tehnici ca în Evul Mediu.

Există ceva sacru în legătură cu doloire, toporul cu o singură muchie. Nu este doar o unealtă, ci un instrument adevărat, iar muzica pe care o produce atunci când atinge lemnul continuă să completeze grinzile de la Notre-Dame de Paris.

Atunci când lucrăm cu un topor, acesta ne permite să urmărim fibra lemnului, ceea ce nu este cazul lemnului care a fost deja tăiat, care este drept. Majoritatea copacilor cresc cu o curbă, așa că acest lucru ne permite să respectăm această curbă”, a explicat tâmplarul Charles Barbero pentru TF1.

Din ianuarie, se lucrează aici pentru a reproduce identic structura catedralei, folosind aceleași tehnici ca în Evul Mediu. Structura din lemn a Notre-Dame, supranumită pădurea”, a fost distrusă în incendiul din 15 aprilie 2019.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Tâmplari din întreaga lume au lucrat la realizarea acoperișului

Pentru Will Gusakov, un tâmplar american, aceasta este ultima zi. El și-a părăsit fără ezitare compania din Statele Unite pentru șase luni. Paranteza se închide. Este un pic trist că plec. Mi-ar plăcea să mai rămân puțin, doar ca să termin treaba”, regretă el.

Pentru mine, a fost fantastic. Am învățat multe și mă voi întoarce să văd catedrala”, adaugă el. La fel ca el, aproximativ douăzeci de tâmplari americani, englezi și francezi împărtășesc aceeași pasiune și, într-o oarecare măsură, aceeași viață, pe durata proiectului. În jurul proiectului Notre-Dame s-a format o comunitate.

Este o muncă în care există un spirit de echipă. Mâncatul împreună îi aduce pe oameni împreună. Este un moment de bilanț și de discuții și despre alte lucruri”, spune Loïc Desmonts, un tâmplar din regiunea Eure din Franța.

Citește și