• Măsurile vor fi puse în aplicare în totalitate până la sfârșitul lunii”, a anunțat săptămâna trecută ministrul culturii.
  • Un sistem de sloturi orare, puncte de intrare pe benzi rapide pentru grupurile organizate de turiști și bilete electronice se numără printre măsurile impuse.
  • Numai în iunie și la începutul lunii iulie, vizitele au crescut cu 80% față de 2019.

La mai bine de 25 de secole de la construirea sa și la aproape 200 de ani de când a început să atragă turiști, Acropole va adopta politici de control al mulțimii pentru a atenua numărul tot mai mare de vizitatori, relatează The Guardian.

Cozile fără precedent la poalele sitului, creșterea dramatică a numărului de vizitatori de la pandemia COVID-19 și scenele indisciplinate de la poarta de acces la sanctuar au determinat guvernul grec să ia măsuri. Măsurile vor fi puse în aplicare în totalitate până la sfârșitul lunii”, a anunțat săptămâna trecută ministrul culturii din această țară, Lina Mendoni. Numai în iunie și la începutul lunii iulie, vizitele au crescut cu 80% față de 2019″.

Un sistem de sloturi orare, puncte de intrare pe benzi rapide pentru grupurile organizate de turiști și bilete electronice se numără printre măsurile despre care oficialii spun că vor contribui la reducerea aglomerației de vizitatori. Fiind cel mai vizitat sit din țară, se spune că Acropole atrage zilnic peste 17.000 de persoane – o reflectare a turismului excesiv care a afectat Grecia în ultimii ani.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
TINERIII VOR VOT OBLIGATORIU
HARRY POTTER DAY
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI

Odată puse în aplicare, se speră că politicile vor atenua problema cozilor exacerbate de sosirea unor nave de croazieră gargantuoase care decantează mii de pasageri în portul Pireu din capitala Greciei. În trecut, aceste nave de croazieră aveau capacitatea de a transporta câteva mii de persoane, adică populația unui sat mare”, a declarat Lysandros Tsilidis, președintele Federației asociațiilor elene a agențiilor de turism și de călătorii, care a salutat măsurile.

Acum, navele sunt atât de mari încât ai la bord dimensiunea unui stat mic și cel puțin 30% din toți acești pasageri vor avea bilete preachiziționate pentru a vizita Acropole.” În vârstă de 72 de ani, Tsilidis a văzut cum Grecia s-a transformat de la o destinație mediteraneană populară, deși mai puțin cunoscută, în anii 1970, la una dintre cele mai vizitate trei țări ale planetei în 2022.

Nimeni nu și-ar fi putut imagina acest lucru”, spune el. Pe atunci, Grecia atrăgea 7 milioane de turiști; acum, acest număr este de peste 30 de milioane, de trei ori mai mare decât populația noastră.” Vineri, cu puțin înainte de ora 8.00, cozile de turiști puteau fi văzute la casele de bilete din fața intrării în Acropole până la marele bulevard pietruit care se întinde pe lățimea laturii sudice a monumentului.

Citește și