• Forțele aeriene americane au publicat pe 2 mai imagini rare ale armei, GBU-57, cunoscută sub numele de Massive Ordnance Penetrator”.
  • Statele Unite au dezvoltat dispozitivul de penetrare masivă a muniției în anii 2000.
  • Baza a spus că a primit două bombe Massive Ordnance Penetrator pentru ca o escadrilă de muniții de acolo să poată testa performanța lor”.

Pe măsură ce tensiunile cu Iranul s-au intensificat din cauza programului nuclear al acestuia, armata americană a postat luna aceasta imagini cu o bombă puternică proiectată să pătrundă adânc în pământ și să distrugă instalațiile subterane care ar putea fi folosite pentru îmbogățirea uraniului, scrie AP News.

Forțele aeriene americane au publicat pe 2 mai imagini rare ale armei, GBU-57, cunoscută sub numele de Massive Ordnance Penetrator”. Apoi a retras fotografiile – aparent pentru că fotografiile dezvăluiau detalii sensibile despre compoziția și pumnul armei. Publicarea fotografiilor vine în contextul în care The Associated Press a raportat că Iranul face progrese constante în construirea unei instalații nucleare care se află probabil dincolo de raza de acțiune a GBU-57, care este considerată arma militară americană de ultimă instanță pentru distrugerea buncărelor subterane.

Ce știm despre penetratorul de muniție masivă al Americii?

Statele Unite au dezvoltat dispozitivul de penetrare masivă a muniției în anii 2000, pe măsură ce creștea îngrijorarea cu privire la faptul că Iranul își întărea siturile nucleare prin construirea lor în subteran. Forțele aeriene au postat imagini cu o bombă pe pagina de Facebook a bazei aeriene Whiteman din Missouri. Baza găzduiește flota de bombardiere invizibile B-2, singurele aeronave care pot lansa bomba.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Într-o legendă, baza a spus că a primit două bombe Massive Ordnance Penetrator pentru ca o escadrilă de muniții de acolo să poată testa performanța lor”.

Nu este prima dată când Forțele Aeriene publică fotografii și videoclipuri ale bombei care au coincis cu activitatea crescândă cu Teheranul în legătură cu programul său nuclear. În 2019, armata americană a publicat o înregistrare video cu un bombardier B-2 care lansează două bombe.

Ce au dezvăluit imaginile despre bombă?

Cele mai recente fotografii au dezvăluit un șablon pe bombe care indica greutatea acestora ca fiind de 12.300 de kilograme. De asemenea, se descria că bomba conținea un amestec de AFX-757 – un exploziv standard – și PBXN-114, un compus exploziv relativ nou, a declarat Rahul Udoshi, analist senior de arme la Janes, o firmă de informații cu sursă deschisă.

Greutatea bombei, judecând după stenograme, arată că cea mai mare parte a acesteia provine din cadrul său gros de oțel, care îi permite să mestece betonul și solul înainte de a exploda. Cu toate acestea, rămâne neclar care ar fi eficiența exactă a armei.

The Warzone, un site de știri pe internet, a fost primul care a relatat despre publicarea fotografiilor. AP a contactat Baza aeriană Whiteman și Comandamentul Global Strike al Forțelor Aeriene cu întrebări despre imagini. În decurs de o zi, postarea de pe Facebook a dispărut. Udoshi a declarat că Forțele Aeriene probabil le-au retras pentru că au dezvăluit prea multe date despre bombă. Eliminarea imediată de pe internet fără comentarii sau justificări înseamnă că există o potențială scăpare”, a declarat Udoshi.

Citește și: