• Între timp, Kilicdaroglu a promis să expulzeze toți refugiații, inclusiv sirienii, din Turcia, în încercarea de a atrage sprijinul lui Ozdag.
  • Al treilea candidat cu șanse mari, Sinan Ogan, a obținut 5,2% din voturi în scrutinul din 14 mai.
  • Este important ca parlamentul și președinția să fie deținute de același grup politic pentru a menține stabilitatea”, a declarat Ogan în timp ce își anunța susținerea lui Erdogan.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a obținut sprijinul unui rival naționalist eliminat în primul tur al alegerilor prezidențiale, sporindu-și astfel șansele de a-și prelungi guvernarea de 20 de ani în turul doi de duminică. Al treilea candidat cu șanse mari, Sinan Ogan, a obținut 5,2% din voturi în scrutinul din 14 mai, ceea ce îi conferă o pondere suficientă pentru a juca un rol-cheie în decizia privind viitorul Turciei.
Erdogan a obținut 49,5% din voturi în turul inițial, la mică distanță de pragul de 50% necesar pentru a-și asigura o victorie categorică, dar ar putea beneficia de sprijinul lui Ogan pentru a-și extinde un avans deja confortabil la 28 mai, scrie Miami Herald.

Principalul său contracandidat, Kemal Kilicdaroglu, a obținut 45% din voturi, un procent remarcabil, dar insuficient pentru a-l înlătura pe actualul președinte, în ciuda crizei legate de costul vieții și a criticilor privind răspunsul guvernului la cutremurele care au devastat sud-estul țării la începutul acestui an.

În turul al doilea nu există un prag, astfel încât câștigă cel care obține cele mai multe voturi.
Ogan și-a făcut anunțul luni, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a semnalat pe Twitter că va da prioritate stabilității”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Este important ca parlamentul și președinția să fie deținute de același grup politic pentru a menține stabilitatea”, a declarat Ogan în timp ce își anunța susținerea lui Erdogan, a cărui alianță electorală a obținut în alegeri mai mult de jumătate din locurile din adunarea generală a Turciei, care are 600 de locuri.

Acțiunile turcești au scăzut după conferința de presă a lui Ogan. Indicele Borsa Istanbul Banks, un indicator care urmărește acțiunile creditorilor, și-a extins pierderile până la 3,1%. Ogan a precizat în ultimele săptămâni că ar dori o poziție guvernamentală sau vicepreședinția în schimbul susținerii unuia dintre candidați, ceea ce îl face pe Erdogan un pariu mai sigur.

Ogan este o figură puțin cunoscută, susținută de un mic partid anti-imigrație, dar nu are influența organizatorică necesară pentru a-și aduna susținătorii, care ar putea ajunge să voteze în direcții diferite.Vineri, în vârstă de 55 de ani, l-a vizitat pe Erdogan la Istanbul. Aliatul său, Umit Ozdag, liderul Partidului Zafer, s-a întâlnit cu Kilicdaroglu la Ankara în aceeași zi.

Citește și: