• Rezultatele evidențiază necesitatea unei mai mari conștientizări a riscurilor de boli de inimă la femei, spun cercetătorii.
  • Experții sugerează că acest lucru se poate datora vârstei lor mai înaintate, numărului crescut de alte afecțiuni.
  • Studiul a inclus 884 de pacienți, cu o vârstă medie de 62 de ani, iar 27% dintre aceștia erau femei.

Femeile au de două ori mai multe șanse de a muri după un atac de cord decât bărbații, sugerează un nou studiu. Rezultatele evidențiază necesitatea unei mai mari conștientizări a riscurilor de boli de inimă la femei, spun cercetătorii. Potrivit studiului, femeile cu vârste de până la 55 de ani au avut, de asemenea, de așteptat cu 15 minute mai mult pentru tratament după ce au ajuns la spital, scrie Irish Examiner.

Studii anterioare au constatat că femeile care au suferit un atac de cord atunci când o arteră majoră care alimentează inima este complet blocată – infarctul miocardic cu supradenivelare ST (STEMI) – au un prognostic mai prost în timpul spitalizării, în comparație cu bărbații.

Constatările reprezintă o nouă reamintire a necesității unei mai mari conștientizări a riscurilor de boli de inimă la femei. Experții sugerează că acest lucru se poate datora vârstei lor mai înaintate, numărului crescut de alte afecțiuni și faptului că stenturile sunt mai puțin folosite pentru a deschide arterele blocate.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Autorul studiului, Dr. Mariana Martinho de la Spitalul Garcia de Orta, din Almada, Portugalia, a declarat: Femeile de toate vârstele care suferă un infarct miocardic au un risc deosebit de ridicat de a avea un prognostic slab. Aceste femei au nevoie de o monitorizare regulată după aatacul cardiac, cu un control strict al tensiunii arteriale, al nivelului de colesterol și al diabetului, precum și de îndrumare spre reabilitare cardiacă. Nivelurile de fumat sunt în creștere la femeile tinere și acest lucru ar trebui abordat, împreună cu promovarea activității fizice și a unui stil de viață sănătos.”

Noua cercetare a comparat rezultatele pe termen scurt și pe termen lung după STEMI la femei și bărbați și a analizat dacă au existat diferențe de sex atât la femeile aflate în premenopauză (55 de ani și mai puțin), cât și la cele aflate în postmenopauză (peste 55 de ani).

Studiul a inclus 884 de pacienți, cu o vârstă medie de 62 de ani

Studiul a inclus 884 de pacienți, cu o vârstă medie de 62 de ani, iar 27% dintre aceștia erau femei. Cercetătorii au constatat că femeile erau mai în vârstă decât bărbații (vârsta medie de 67 de ani față de 60 de ani) și aveau rate mai mari de hipertensiune arterială, diabet și accident vascular cerebral anterior.

Bărbații erau mai predispuși să fie fumători și să aibă boli coronariene. În timp ce timpul dintre simptome și tratamentul cu stenturi nu a fost diferit între femei și bărbați în general, femeile aflate în premenopauză au avut o întârziere de tratament semnificativ mai mare după ce au ajuns la spital decât colegii lor de sex masculin – 95 față de 80 de minute.

Cercetătorii au comparat riscul de rezultate adverse între femei și bărbați după ce au luat în considerare factori precum diabetul, colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială, boala coronariană, insuficiența cardiacă, boala cronică de rinichi, boala arterială periferică, accidentul vascular cerebral și istoricul familial de boală coronariană.La 30 de zile, 11,8% dintre femei muriseră, comparativ cu 4,6% dintre bărbați.

La cinci ani, aproape o treime dintre femeile din studiu (32,1%) muriseră, comparativ cu 16,9% dintre bărbați. Între timp, mai mult de o treime dintre femei (34,2%) au suferit evenimente cardiovasculare adverse majore în decurs de cinci ani, comparativ cu 19,8% dintre bărbați.

Dr. Martinho a declarat: Femeile au avut o probabilitate de două până la trei ori mai mare de efecte adverse decât bărbații pe termen scurt și lung, chiar și după ajustarea pentru alte afecțiuni și în ciuda faptului că au primit PCI în același interval de timp ca și bărbații.”

Citește și: