• Pe măsură ce aceste furtuni devin din ce în ce mai puternice, vor fi necesare sisteme de avertizare sofisticate.
  • În Malawi s-au auzit avertismente în timp ce furtuna s-a mutat în interiorul țării.
  • Oamenii de știință spun că schimbările climatice determinate de arderea combustibililor fosili fac furtunile tropicale mai puternice.

Ciclonul Freddy a declanșat mai multe alunecări de teren dăunătoare în Malawi. Imaginile Planetei cu zonele potențial afectate, în special în zona Chiradzulu, arată că aceasta a fost afectată grav.

Imaginile satelitare Planet arată mai multe fluxuri de lungă durată, dintre care majoritatea par să fi inițiat ca alunecări de teren superficiale pe versanții mai înalți. Multe au implicat surse multiple de alunecări de teren care s-au contopit în canale pentru a forma alunecări de teren mai distructive pe versanții inferiori. În mai multe locații, alunecările de teren au afectat așezările.

Există, de asemenea, dovezi de alunecări de teren și în alte părți ale zonei. Pe flancurile vestice ale Muntelui Soche la sud de Blantyre, există alunecarea de teren prezentată mai jos. În timp ce imaginea este afectată de nor, iar alunecarea de teren se află chiar la marginea zonei surprinse, se pare că această alunecare de teren s-a terminat prin zona urbanizată.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Cu câteva zile înainte ca ciclonul Freddy să lovească Mozambicul pe 11 martie pentru a doua oară, mașini cu autovehicule s-au deplasat pe străzile orașului-port Quelimane avertizându-i pe locuitori să se mute în adăposturi de pe un teren mai înalt, cu stocuri de hrană și apă.

Majoritatea oamenilor au ascultat avertismentele, știind din experiență daunele pe care le-ar putea produce astfel de furtuni: 600 de oameni au murit în ciclonul Idai în 2019.

Mozambicul a înregistrat până acum 76 de morți, un bilanț relativ scăzut în comparație cu asemenea dezastre anterioare. Furtuna a provocat mai multe decese în Malawi, unde cel puțin 447 au fost uciși în timp ce Freddy a rupt vârful sudic al țării și a inundat principalul centru comercial din Blantyre.