- Erupția se dovedește a fi „cel mai rău scenariu”, potrivit unui expert, întreaga populație a orașului fiind evacuată.
- Apărările construite după o erupție în decembrie au conținut parțial lava, dar unele au fost străpunse.
- El a declarat că speră ca situația să se calmeze, dar că „orice se poate întâmpla”.
Casele au fost incendiate în orașul islandez Grindavik, după ce două fisuri vulcanice s-au deschis în apropiere. Un vulcan din peninsula Reykjanes a erupt în primele ore ale zilei de duminică, revărsând lavă în orașul pescăresc, scrie BBC.
Erupția se dovedește a fi „cel mai rău scenariu”, potrivit unui expert, întreaga populație a orașului fiind evacuată. Apărările construite după o erupție în decembrie au conținut parțial lava, dar unele au fost străpunse.
Drumul principal de acces în oraș a fost tăiat de fluxul de lavă. Adresându-se națiunii în cadrul unei transmisiuni în direct duminică seara, președintele Islandei, Gudni Johannesson, a îndemnat populația să „fie unită și să aibă compasiune pentru cei care nu pot fi în casele lor”.
El a declarat că speră ca situația să se calmeze, dar că „orice se poate întâmpla”, a relatat agenția de presă AFP. Cutremure puternice au precedat erupția din decembrie în sistemul vulcanic Svartsengi. În săptămânile care au urmat, au fost construite ziduri în jurul vulcanului pentru a direcționa rocile topite departe de Grindavik, unde locuiesc aproximativ 4.000 de persoane.
Oficiul meteorologic islandez (IMO) a declarat că barierele au fost sparte în unele locuri, permițând lavei să ajungă în oraș, care apoi a dat foc la case și clădiri. Nu au existat indicii privind perturbarea zborurilor interne sau internaționale în urma erupției. Zborurile de pe aeroportul Keflavik, aflat în apropiere, funcționau în mod normal luni dimineață.
Oamenii care se întorseseră în Grindavik, în sud-vestul Islandei, după erupția precedentă, au fost nevoiți să își părăsească din nou locuințele. Jurnalistul științific și vulcanologul Robin Andrews a declarat că erupția în curs de desfășurare reprezintă o „situație extrem de periculoasă și dăunătoare”, acum că lava și-a făcut loc în oraș.
Vorbind pentru BBC, el a subliniat că revărsarea de lavă din cele două fisuri actuale nu arată „niciun semn de încetinire”. „În ceea ce privește durata și gravitatea pagubelor, este imposibil de cartografiat în acest moment”, a spus el. El a avertizat că urmările erupției s-ar putea dovedi „destul de problematice” pentru persoanele cu probleme respiratorii preexistente, deoarece activitatea vulcanică eliberează gaze precum dioxidul de sulf, care este un iritant pentru piele, ochi, nas și gât.
Citește și