• O barcă a intrat din plin, cu viteză, înntr-un stol de pelicani din Delta Dunării.
  • Conducătorul ambarcațiunii ar fi fost concediat de către firma care deține barca.
  • Fotograful Marian Strinoiu a postat pe Facebook câteva fotografii de la incident.

Un fotograf a surprins la începutul acestei săptămâni câteva imagini tulburătoare, în Delta Dunării, care arată cum o barcă plină de turiști intră din plin, cu viteză, într-un stol de pelicani. Incidentul s-a produs în Golful Musura, în apropiere de Sulina.

„Un om fără suflet care ar trebui tras la răspundere”, scrie fotograful Marian Strinoiu care a postat pe Facebook seria de imagini surprinse în momentul respectiv.

Proprietarul firmei care deține barca l-a concediat pe conducătorul vinovat și le cere scuze tuturor iubitorilor Deltei pentru acest incident neplăcut, potrivit Antena 3.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Cătălin Țibuleac, șeful Asociației de Management Delta Dunării, a declarat, pentru sursa citată, că incidentele de acest tip „afectează atât păsările cât și habitatul, în general”. „Anul trecut am avut un vârf de astfel de incidente. Din păcate se pare că aceste aspecte negative care afectează habitatele continuă”, a precizat Cătălin Țibuleac.

Pelicanul este emblema Rezervației Biosferei Delta Dunării, unde au fost înregistrate 5.000 de perechi clocitoare.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării face apel la comportament responsabil:

  • Anul acesta, per ansamblu, coloniile de păsări din Rezervația Biosferei Delta Dunării par să prospere.
  • În colonia de pelicani creți de pe Insula Ceaplace sau colonia mixtă de păsări de pe Lac Purcelul, exemplarele juvenile se aventurează deja în jurul cuiburilor iar numărul puilor e mai ridicat față de anul trecut.
  • Ține de comportamentul responsabil al tuturor vizitatorilor Rezervației ca aceste păsări să ajungă cu bine la maturitate, nederanjate de acțiuni nepotrivite pentru un iubitor al naturii.
  • Zonele strict protejate și coloniile de cuibărit din întreg perimetrul Rezervației trebuie să fie respectate ca sanctuare de liniște pentru biodiversitate.
  • Asumați-vă respectarea Codului de conduită al vizitatorului Deltei Dunării și veți fi răsplătiți cu frumuseți pe care nu le puteți vedea nicăieri în altă parte.