• Un buncăr atomic ultrasecret a fost deschis pentru public în Danemarca.
  • Buncărul a fost construit în secret în anii 1960, la apogeul tensiunilor din timpul Războiului Rece.
  • După ani de pregătiri, acesta a fost deschis pentru prima dată publicului în februarie 2023 ca muzeu.

Un buncăr atomic ultrasecret a fost deschis pentru public în Danemarca. Construit pentru a rezista unui atac nuclear, acesta este acum un muzeu subteran uimitor care face lumină asupra conflictelor din timpul Războiului Rece, scrie BBC.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ascuns în pădurea Rold din nordul Iutlandei, la aproximativ 400 km nord-vest de Copenhaga, se află complexul vast de buncăre Koldrigsmuseet REGAN Vest (Muzeul Războiului Rece REGAN Vest). Construit în secret în anii 1960, la apogeul tensiunilor din timpul Războiului Rece, acesta este locul în care guvernul danez și chiar regina ar fi fost evacuați dacă ar fi izbucnit un război nuclear.

Planul era de a conduce țara din interiorul acestui adăpost, aflat la 60 de metri sub pământ, iar însăși existența sa a fost ținută sub tăcere timp de decenii, până când a fost în cele din urmă dezvăluită în 2012.

După ani de pregătiri, acesta a fost deschis pentru prima dată publicului în februarie 2023 ca muzeu. Doar 50.000 de vizitatori sunt autorizați anual, iar accesul a fost limitat la grupuri mici de 10 persoane în cadrul unor tururi ghidate de 90 de minute care explorează 2 km din sistemul labirintic de buncăre. Este o călătorie revelatoare în inima unei capsule a timpului din epoca Războiului Rece.

Buncărul rezistent la radiații nucleare rezultat a fost un mastodont uimitor de 5.500 de metri pătrați, în formă de două inele mari, conectate între ele, fiecare cu un etaj superior și unul inferior, și mai mult de 230 de camere care urmau să găzduiască aproximativ 350 de persoane.

Citește și