• Liderul unui grup antimonarhist a declarat că grupul ia în considerare posibilitatea de a da în judecată poliția pentru arestare ilegală.
  • 52 de protestatari din grupuri antimonarhice și ecologiste au fost arestați, în ceea ce criticii au numit o „represiune totalitară”.
  • Smith a declarat că grupul a purtat discuții cu Poliția Metropolitană timp de patru luni înainte de a ieși în stradă sâmbătă.

Liderul unui grup antimonarhist care a fost reținut pentru că a protestat la încoronarea regelui a declarat că grupul ia în considerare posibilitatea de a da în judecată poliția pentru arestare ilegală. Liderul Republic, Graham Smith, a fost eliberat sâmbătă seara, după aproape 16 ore de detenție în custodia poliției. El a fost unul dintre cei 52 de protestatari din grupuri antimonarhice și ecologiste care au fost arestați, în ceea ce criticii au numit o „represiune totalitară”, scrie The Independent.

Smith a declarat că grupul a purtat discuții cu Poliția Metropolitană timp de patru luni înainte de a ieși în stradă sâmbătă și a insistat că ofițerii „au spus în mod repetat că nu au avut niciun fel de îngrijorare cu privire la planurile noastre”. Poliția a declarat că va facilita demonstrațiile antimonarhice, cu excepția cazului în care acestea contravin legilor existente sau noilor puteri care au intrat în vigoare săptămâna trecută și care interzic „blocarea” și provocarea de „perturbări grave”.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS


Dar membrii grupului de campanie Republic au fost arestați sâmbătă dimineața și au văzut sute de pancarte pe care scria „Nu e regele meu” confiscate de forțele de ordine, în ciuda faptului că au obținut permisiunea poliției pentru un miting în Trafalgar Square. Vorbind pentru Channel 4, Smith a explicat: „Apoi, în ziua respectivă, am apărut cu pancartele noastre și imediat aproximativ 40 sau 50 de ofițeri au coborât asupra noastră, ne-au arestat și ne-au percheziționat pe noi și dubele noastre.

Protestatarii iau în considerare posibilitatea de a da în judecată Poliția metropolitană


„Am fost apoi reținuți timp de 16 ore, am fost scoși pe cauțiune și ni s-au confiscat telefoanele. Acum, încă așteptăm să aflăm ce s-a întâmplat. Nu există niciun fel de motiv sau de suspiciune”.

Întrebat dacă se gândește să dea în judecată poliția pentru arestare ilegală ca urmare a acestui fapt, Smith a răspuns: „Cu siguranță, am cerut sfaturi juridice. Am avut un sprijin imens din partea publicului și a profesioniștilor din domeniul juridic. „Dacă lucrurile merg așa cum credem că vor merge, cu siguranță vom lua în considerare ce măsuri putem lua în continuare.” Întrebat din nou dacă Republic caută să dea în judecată Met, el a răspuns: „Este cu siguranță un lucru pe care îl luăm în considerare – și un alt lucru pe care îl luăm în considerare sunt mai multe proteste.” 

Mai multe grupuri de acțiune au tras un semnal de alarmă cu privire la arestările de sâmbătă, Animal Rising acuzând poliția că a aplicat o „represiune totalitară”, iar Human Rights atacând „scene pe care te-ai aștepta să le vezi în Rusia, nu în Marea Britanie”.


Întrebat despre limbajul folosit pentru a descrie blocarea protestului, Smith a declarat pentru postul de televiziune: „Nu mai avem dreptul de a protesta. Protestul nostru este o libertate care depinde de deciziile politice luate de ofițeri de poliție de rang înalt și de membri ai guvernului. „Deci, dacă doresc să împiedice desfășurarea unui protest, au acum mijloacele de a-l opri fără nicio dovadă serioasă sau îngrijorare.” 

„Legea este atât de largă și puterea lor atât de prost definită, încât pot decide pur și simplu să oprească un protest.” El a adăugat: „Importanța de a fi liber să disimulezi este atât de crucială pentru democrație, încât linia de demarcație ar trebui trasată destul de generos în favoarea protestului.” 

În altă ordine de idei, activistul pentru drepturile omului Peter Tatchell a cerut o anchetă privind decizia Met de a reveni asupra asigurărilor date Republicii. „Suntem foarte dezamăgiți și supărați pe comportamentul poliției”, a declarat el la Good Morning Britain.