• Ministrul rus al apărării l-a însoțit pe liderul nord-coreean Kim Jong Un la o expoziție de arme care a prezentat rachetele balistice ale Nordului.
  • Rachetele cu capacitate nucleară au fost interzise prin rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU adoptate cu sprijinul Rusiei și Chinei.
  • Șoigu efectuează prima vizită a unui ministru rus al apărării în Coreea de Nord de la căderea Uniunii Sovietice.

Kim Jong Un i-a arătat miercuri ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, cele mai recente arme ale Coreei de Nord. Pyongyangul a invitat delegația rusă condusă de Șoigu, precum și oficiali chinezi, informează BBC.

Aceștia vor participa la festivitățile organizate de Pyongyang cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a armistițiului Războiului din Coreea, marcate de obicei prin parade militare masive. Printre armele expuse se numără racheta balistică intercontinentală (ICBM) Hwasong.

Testată cu succes în aprilie, se crede că este prima rachetă balistică intercontinentală a țării care utilizează propulsoare solide, ceea ce o face mai rapidă la lansare decât cele cu combustibil lichid. De asemenea, au fost prezentate două noi modele de drone, inclusiv una care seamănă cu principala dronă de atac ofensiv folosită de forțele aeriene americane, potrivit NK News, un site specializat care se concentrează asupra Coreei de Nord.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Kim Jong-un și l-a pus pe Putin pe pereți

Agenția coreeană TsNAK publică fotografii din reședința lui Kim Jong-un, unde a primit o delegație condusă de Shoigu. E mult Putin în cadre – în portrete.

CTC mai scrie că la recepția solemnă s-au făcut toasturi pentru sănătatea președintelui rus și a liderului RPDC.

Vizita lui Șoigu are loc pe fondul acuzațiilor potrivit cărora Pyongyangul furnizează Rusiei arme pentru a fi folosite în războiul din Ucraina – o afirmație pe care atât Pyongyangul, cât și Moscova o neagă. Agenția de știri nord-coreeană KCNA a declarat că Kim și Șoigu au discutat despre „chestiuni de interes reciproc” în domeniul apărării naționale și despre mediul internațional de securitate.

Vizita delegațiilor cu ocazia Zilei Victoriei în Coreea de Nord – așa cum se numește în Nord sfârșitul ostilităților din 1953 – este așteptată să se încheie joi cu o amplă paradă militară. Din punct de vedere tehnic, coreenii sunt încă în război, deoarece nu s-a ajuns la un acord de pace la încheierea conflictului. Kim a avut o discuție prietenoasă” cu Șoigu, care i-a înmânat o scrisoare cu autograf din partea președintelui rus Vladimir Putin, a precizat KCNA, adăugând că acesta a numit ulterior armata nord-coreeană „cea mai puternică” din lume.

Delegația chineză aflată în vizită, condusă de Li Hongzhong, membru al politburo, i-a înmânat, de asemenea, o scrisoare personală din partea lui Xi lui Kim. Kim i-ar fi spus lui Li că poporul coreean nu va uita niciodată faptul că soldații curajoși ai Voluntarilor Poporului Chinez au vărsat sânge pentru a aduce victoria în război”.

Citește și: