• În Portugalia, luni s-a înregistrat o temperatură de 46,4 C, cea mai mare din an până acum.
  • Incendiul de lângă Odemira a început sâmbătă și a fost dus spre sud, în interiorul deluros al Algarve.
  • Primarul orașului, Helder Guerreiro, a spus că situația este „critică, dificilă și complexă”.

Pompierii din Portugalia luptă pentru a opri incendiile care au cuprins mii de hectare. Aproximativ 800 de persoane au fost prinse într-un incendiu în apropierea orașului Odemira, peste 1.400 de persoane fiind nevoite să evacueze.

Cel puțin nouă pompieri au fost răniți în lupta împotriva incendiilor. Temperaturile care depășesc 40C sunt de așteptat să atingă o mare parte din Peninsula Iberică în această săptămână. Trei incendii majore care au ars sute de hectare în Spania în weekend au fost ținute sub control, dar alertele meteo rămân în vigoare în mare parte a țării.

Luni, temperatura a ajuns la 46,4 C

În Portugalia, luni s-a înregistrat o temperatură de 46,4 C, cea mai mare din an până acum, înregistrată în Santarém. Incendiul de lângă Odemira a început sâmbătă și a fost dus spre sud.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Până acum a distrus aproximativ 6.700 de hectare de teren, în timp ce un total de 19 sate, patru locuri de cazare turistică și un loc de camping au fost evacuate. Primarul orașului, Helder Guerreiro, a spus că situația este „critică, dificilă și complexă”. Fostul corespondent BBC Alastair Leithead, care locuiește la aproximativ 16 km sud de Odemira în São Teotónio, știe cât de periculoase și rapide pot fi incendiile de vegetație din zona rurală a Portugaliei.

Anul trecut, a avut doar o oră preaviz pentru a-și încărca mașina cu niște bagaje și câinii pentru a scăpa de un incendiu care i-a ars o parte din casa. În timp ce flăcările izbucnesc din nou la câteva minute de casa lui, el a declarat pentru programul World at One de la Radio 4 că incendiile au determinat luni „pe toată lumea din această zonă să intre într-o adevărată panică”, dar că lucrurile s-au calmat „puțin” marți.

Citește și