• CNN: Zelenski este constrâns la negocieri în lipsa succesului pe câmpul de luptă.
  • Urmează cele mai dificile două săptămâni pentru armata Ucrainei.
  • Occidentul a întârziat ajutorul militar când vine vorba de numărul de tancuri și avioane.

Așteptările mari ale liderilor occidentali referitoare la contraofensiva ucraineană pun presiune pe liderii de la Kiev pentru a începe negocieri de pace cu Rusia, chiar și cu cedări de teritoriu, arată o analiză a CNN. Analiza citează mai mulți oficiali din SUA, dar și țări vestice.

Ucraina a început ofensiva de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia la începutul lunii iunie, dar câștigurile teritoriale au fost puține, cu pierderi destul de mari. Urmează cele mai dificile două săptămâni pentru armata Ucrainei.

„Am văzut că a apărut și o reacție a președintelui Volodimir Zelenski la materialul de pe CNN, unde congresmenul Mike Quigley a spus că evaluările sunt sumbre și sunt provocările mari și urmează cea mai dificilă perioadă a războiului din punctul de vedere al Statelor Unite. Președintele Zelenski a admis că este dificilă contraofensiva, în special cea din sud-estul țării, dar susține că deși nu sunt suficiente echipamente, iar forțele militare ucrainene sunt obosite, ele încă păstrează inițiativa”, a spus Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, la Aleph News.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Liderul ucrainean spune chiar că sunt obosiți, dar și rușii sunt obosiți, dând o soluție foarte rapidă la terminarea acestui conflict, și anume retragerea trupelor de pe teritoriile ocupate din Ucraina.

„Ne reamintim faptul că generalul cu cel mai mare grad din Pentagon a spus înainte de contraofensivă că va fi foarte greu deoarece nu se întrunesc condițiile necesare pentru o contraofensivă. Din punct de vedere militar, raportul trebuie să fie de 3 la 1 pentru forțele care sunt în ofensivă, Ucraina nu are acest raport. Este 1 la 1 la personalul militar, iar la artilerie de 7 la 1, în timp ce la aviație este de 10 la 1, ambele în favoarea Rusiei”, a explicat Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, la Aleph News.

Contraofensiva a pornit cu lipsa de armament, iar acest lucru se vede, susține Florin Jipa. Ucraina a primit toate armele de care a avut nevoie pentru a se apăra, în schimb, în contraofensivă nu a primit 300 de tancuri, avioane F-16 moderne. Ieri, în schimb, președintele Biden a aprobat instruirea piloților pe aceste avioane.

Ucraina a stabilit un cap de pod la sud de Nipru. Ar putea schimba soarta războiului?

„Cred că este o încercare a Ucrainei, ori să testeze acolo apărarea Rusiei. În regiunea Herson, Rusia are cea mai slabă apărare deoarece după explozia barajului de la Kahovka, acolo s-a creat un zid natural împotriva ofensivei ucrainene, iar rușii au dus foarte multe echipamente și mulți militari în zona Zaporojie, Donețk. Dacă militarii ucraineni reușesc să pătrundă acolo, pot avea două avantaje. În primul rând, rușii sunt nevoiți să disloce militari din celelalte zone, slăbind celelalte direcții de ofensivă. În cazul în care nu o vor face, Ucraina își va putea consolida acest cap de pod și va putea dezvolta o contraofensivă spre sud, acolo fiind și cea mai mică distanță până la granița cu Crimeea”, a spus explicat, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, la Aleph News.

Citește și