• Băile cu gheață au devenit un trend în rândul celebrităților și influencerilor.
  • Experții spun că băile cu gheață pot provoca un șoc la frig, care să cauzeze decesul.
  • Hiperventilația oprește circulația sângelui către piele și crește tensiunea arterială.

Celebritățile și influencerii laudă beneficiile băilor cu gheață, dar este știința la înălțimea hype-ului? Un expert în medii extreme dezvăluie ce se întâmplă cu corpul tău în apă rece și ce înseamnă asta pentru tine, relatează CNN.

„Nu este un fenomen nou. Ceea ce este nou la asta, este numărul de oameni care au început să o practice”, spune Mike Tipton, profesor la Universitatea din Portsmouth.

„Scufundările în apă rece evocă un răspuns de luptă sau de fugă, iar o parte din acest răspuns constă în eliberarea hormonilor de stres. Așadar, în mod absolut, intrarea în apă rece te va trezi”.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?

60% dintre persoanele care intră în apa cu gheață mor din cauza șocului

Potrivit lui Tipton, în primele 30 de secunde au loc mai multe reacții. Apa rece absoarbe căldura de cinci ori mai repede decât aerul. Temperatura pielii scade rapid, provocând o gâfâială incontrolabilă. Hiperventilația oprește circulația sângelui către piele și crește tensiunea arterială. Acest lucru este cunoscut sub numele de șoc la frig.

„Șocul la apa rece cauzează moartea a 60% dintre persoanele care practică asta. Acest lucru este deosebit de periculos dacă suferiți de hipertensiune, dacă aveți un anevrism, boli cardiovasculare și, din punct de vedere istoric, obișnuiam să credem că cel mai periculos răspuns la scufundarea în apă rece era hipotermia”.

Ce beneficii îți oferă băile cu gheață

În ciuda riscurilor la care sunt expuși, influencerii au transformat băile cu gheață într-un trend. James Smith este unul dintre adepții băilor reci și a vorbit despre beneficiile pe care ți le aduce o astfel de experiență.

„Acum, există o mulțime de beneficii proclamate cu baie de gheață, cum ar fi creșterea dopaminei și voi recunoaște asta. Ieșirea din baia de gheață este cea mai bună parte”, a povestit el.

„Experiența mea cu băile de gheață a fost că, uneori, atunci când intru în ea, ritmul meu cardiac se prăbușește și sunt aproape cele mai calme câteva minute din ziua mea. Închid ochii, mă concentrez asupra respirației, încerc să nu mor și parcă timpul se schimbă în mod vizibil, iar trei minute pot trece în 30 de secunde”.

Citește și: