• Vulcanul Şiveluci, unul dintre cei mai activi vulcani din Rusia, a erupt marţi aruncând în atmosferă un nor imens de cenuşă care a acoperit satele din regiune.
  • Cenușa vulcanică s-a răspândit pe o suprafață de peste 100.000 de kilometri pătrați.
  • Din vulcan s-au scurs fluxuri de lavă care au topit zăpada şi au condus la emiterea unei atenţionări de alunecări de noroi.

Vulcanul Şiveluci, unul dintre cei mai activi vulcani din Rusia, a erupt marţi aruncând în atmosferă un nor imens de cenuşă care a acoperit satele din regiune şi a condus la emiterea unui cod roşu pentru aviaţie în Peninsula Kamceatka din Orientul Îndepărtat rus.

Cenușa vulcanică s-a răspândit pe o suprafață de peste 100.000 de kilometri pătrați, iar în unele zone stratul depus pe sol depășește 8 centimetri grosime.

Din vulcan s-au scurs fluxuri de lavă care au topit zăpada şi au condus la emiterea unei atenţionări de alunecări de noroi pe o autostradă din apropiere, în timp ce satele au fost acoperite cu un strat de cenuşă de 8,5 centimetri, cel mai gros din ultimii 60 de ani. „Cenuşa a ajuns până la 20 de kilometri altitudine, scrie Sky News.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Norul de cenuşă s-a deplasat în direcţie vestică şi a fost înregistrată o cădere puternică de cenuşă peste satele din apropiere” , a declarat Danila Chebrov, director al filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică, potrivit Reuters. „Vulcanul se pregătea pentru asta de cel puţin un an… iar procesul continuă, deşi acum s-a mai calmat puţin” , a precizat Chebrov.

FOTO – Al Jazeera

Citește și:

Unul din cei mai mari vulcani din Rusia a erupt și a provocat un nor de cenușă de 10 kilometri înălțime. Ce se poate întâmpla

Elon Musk a făcut anunțul. Nava sa spațială SpaceX este gata să se lanseze pe orbită

Cardi B reacționează la videoclipul controversat cu Dalai Lama: „Această lume este plină de prădători”