FOTO| VIDEO. Sate întregi acoperite complet cu cenușă după erupția vulcanului Şiveluci din Rusia

Vulcanul Şiveluci, unul dintre cei mai activi vulcani din Rusia, a erupt marţi aruncând în atmosferă un nor imens de cenuşă care a acoperit satele din regiune şi a condus la emiterea unui cod roşu pentru aviaţie în Peninsula Kamceatka din Orientul Îndepărtat rus.

Cenușa vulcanică s-a răspândit pe o suprafață de peste 100.000 de kilometri pătrați, iar în unele zone stratul depus pe sol depășește 8 centimetri grosime.

Din vulcan s-au scurs fluxuri de lavă care au topit zăpada şi au condus la emiterea unei atenţionări de alunecări de noroi pe o autostradă din apropiere, în timp ce satele au fost acoperite cu un strat de cenuşă de 8,5 centimetri, cel mai gros din ultimii 60 de ani. „Cenuşa a ajuns până la 20 de kilometri altitudine, scrie Sky News.

Norul de cenuşă s-a deplasat în direcţie vestică şi a fost înregistrată o cădere puternică de cenuşă peste satele din apropiere” , a declarat Danila Chebrov, director al filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică, potrivit Reuters. „Vulcanul se pregătea pentru asta de cel puţin un an… iar procesul continuă, deşi acum s-a mai calmat puţin” , a precizat Chebrov.

FOTO – Al Jazeera

Citește și:

Unul din cei mai mari vulcani din Rusia a erupt și a provocat un nor de cenușă de 10 kilometri înălțime. Ce se poate întâmpla

Elon Musk a făcut anunțul. Nava sa spațială SpaceX este gata să se lanseze pe orbită

Cardi B reacționează la videoclipul controversat cu Dalai Lama: „Această lume este plină de prădători”

Exit mobile version