- Forţele de securitate poloneze au folosit tunurile de apă asupra migranţilor care au aruncat cu pietre, la graniţa cu Belarus.
- Mii de persoane s-au adunat în încercarea de a ajunge în Uniunea Europeană, arată imagini video difuzate marţi de autorităţi, relatează Reuters.
- Aproximativ 4.000 de migranţi se află în apropierea graniţei şi mulţi dintre ei spun că autorităţile belaruse nu le permit să se întoarcă la Minsk.
Criza a determinat UE să pregătească noi sancţiuni împotriva Belarusului, acuzat că încearcă să destabilizeze blocul comunitar prin împingerea ilegală a migranţilor peste graniţă.
Imaginile difuzate de un purtător de cuvânt al guvernului polonez şi de Ministerul Apărării au arătat o nouă escaladare a crizei la frontieră, unde migranţii s-au adunat în număr tot mai mare pe partea belarusă, în ultima săptămână.
„Atenţie, atenţie, dacă nu respectaţi ordinele, se va folosi forţa împotriva voastră”, spunea un mesaj prin difuzoare adresat migranţilor care aruncau obiecte, potrivit imaginilor, care au fost difuzate de postul public de televiziune TVP.
De asemenea, în imaginile difuzate de guvernul polonez, migranţii au fost arătaţi aruncând cu sticle şi bucăţi de lemn în gardul de frontieră şi în soldaţii polonezi.
Ministerul de Interne a declarat că un poliţist a fost grav rănit de un obiect aruncat peste graniţă şi se află la spital cu o presupusă fractură de craniu.
UE susţine că Belarus încurajează migranţii să treacă graniţaca o reacţie la sancţiunile aplicate anterior pentru reprimarea protestelor de anul trecut împotriva realegerii preşedintelui Alexander Lukaşenko.
Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a declarat că afirmaţiile potrivit cărora ar fi alimentat criza de la frontieră sunt „absurde”.
Ministerul polonez al Apărării a declarat într-un mesaj pe Twitter că autorităţile din Belarus au dat migranţilor grenade sonore pentru a le arunca asupra soldaţilor polonezi şi a poliţiştilor de frontieră.
Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a declarat că guvernul discută posibilitatea lansării de consultări oficiale cu aliaţii din NATO cu privire la criză.
„Ne pregătim pentru un rezultat pesimist – că acest conflict s-ar putea prelungi luni de zile”, a declarat purtătorul de cuvânt Piotr Muller într-o conferinţă de presă.
Potrivit autorităţilor poloneze, peste 20.000 de membri ai serviciilor de securitate poloneze din cadrul poliţiei, poliţiei de frontieră şi armatei consolidează frontiera unde migranţii s-au adunat, în apropierea unui punct de trecere din oraşul polonez Kuznica.
Aproximativ 4.000 de migranţi se află în apropierea graniţei şi mulţi dintre ei spun că autorităţile belaruse nu le permit să se întoarcă la Minsk.
Anterior, marţi, liderul partidului de guvernământ din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că nu se aşteaptă la un conflict armat în acest moment.
„Avem un război hibrid, dar un război real, cu arme, nu se află la orizontul nostru. Ne confruntăm cu un inamic imprevizibil”, a declarat Kaczynski la radioul public polonez.
Între timp, Irakul a programat joi un zbor de evacuare de la Minsk. Până în prezent, aproximativ 150-200 de irakieni aflaţi deja la Minsk s-au înregistrat pentru a zbura spre casă.
Alţi irakieni aflaţi la graniţă au încercat să se înregistreze. „Lucrăm la acest lucru cu autorităţile belaruse”, a declarat consulul Irakului pentru Rusia şi Belarus, Majid al-Kinani.
„Numărul este fluctuant, deoarece oamenii sunt blocaţi la graniţa belarusă cu Polonia sau Lituania şi până acum nu au fost autorizaţi să se întoarcă la Minsk de către autorităţile belaruse”, a declarat consulul.
În Lituania, autorităţile au declarat că situaţia este sub control, un ministru adjunct de interne afirmând că au prins 47 de persoane care au încercat să se apropie de graniţă.