• Sâmbătă, peste 100 de persoane au fost arestate la Paris, după ce o demonstrație de câteva mii de protestatari împotriva reformei a devenit violentă.
  • Cei 573 de parlamentari ai Adunării Naționale franceze vor vota luni două moțiuni de cenzură.
  • Macron vrea să crească vârsta legală de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani.

Guvernul lui Emmanuel Macron se confruntă luni cu mai multe moțiuni de cenzură în Adunarea Națională, după ce guvernul său a impus săptămâna trecută un proiect de lege de reformă a pensiilor profund nepopular.

Protestatarii au ieșit în stradă în marile orașe la sfârșitul săptămânii, după ce guvernul a invocat o manevră constituțională controversată pentru a trece proiectul de lege privind reforma pensiilor, în ceea ce a fost considerat pe scară largă drept o mișcare care ar putea inflama tulburările sociale. Se așteaptă ca acțiunile sindicale să întrerupă săptămâna aceasta transportul public, rafinăriile, universitățile și colectarea deșeurilor, sindicatele sperând să forțeze guvernul să retragă reforma pensiilor.

Sâmbătă, peste 100 de persoane au fost arestate la Paris, după ce o demonstrație de câteva mii de protestatari împotriva reformei a devenit violentă.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

Cei 573 de parlamentari ai Adunării Naționale franceze vor vota luni două moțiuni de cenzură care ar putea declanșa demisia premierului Macron, Elisabeth Borne, și a guvernului său. Deși președintele francez nu ar fi obligat să demisioneze în cazul unei înfrângeri, o moțiune de cenzură reușită ar declanșa o criză politică profundă pentru Macron.

Sâmbătă, ministrul de finanțe Bruno Le Maire a declarat că reforma este vitală” pentru țară și a cerut parlamentarilor să își asume responsabilitățile”, într-un interviu acordat publicației Le Parisien.

Nu va exista o majoritate care să doboare guvernul, dar va fi un moment al adevărului”, a spus Le Maire cu referire la voturile de luni. Este o idee bună să răsturnăm guvernul și să provocăm dezordine politică din cauza reformei pensiilor? Răspunsul este în mod clar nu”, a adăugat el.

Macron vrea să crească vârsta legală de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani și să prelungească contribuțiile pentru o pensie completă, pentru a echilibra conturile sistemului de pensii. Reforma este o piatră de temelie a celui de-al doilea mandat al președintelui francez, iar eșecul adoptării ei ar avea repercusiuni pentru restul mandatului său.

Citește și:

  1. Când va avea loc echinocţiul de primăvară. Durata zilei va crește, iar cea a nopții va scădea
  2. Secretul longevității: Iată ce au în comun majoritatea centenarilor
  3. ANALIZĂ. Xi Jinping se va întâlni cu Putin. La ce să ne așteptăm de la discuțiile dintre China și Rusia