• Președintele american de atunci, Donald Trump, a abandonat acordul în 2018.
  • Franța, Marea Britanie și Germania și-au exprimat sâmbătă frustrarea față de cererea Iranului.
  • Iranul a început să încalce restricțiile nucleare ale acordului și a reînviat temerile SUA, arabe și israeliene că ar putea căuta o bombă atomică.

Națiunile E3 au declarat că se vor consulta cu partenerii cu privire la cea mai bună modalitate de a aborda escaladarea continuă a activităților nucleare ale Iranului și lipsa de cooperare cu AIEA cu privire la acordul de neproliferare, susținând că Iranul pune în pericol acordul.

Franța, Marea Britanie și Germania și-au exprimat sâmbătă frustrarea față de cererea Iranului, în cadrul discuțiilor pentru a reface acordul nuclear din 2015, ca organismul de supraveghere nucleară al ONU să închidă o anchetă privind particulele de uraniu găsite în trei situri, adăugând că aceasta pune în pericol discuțiile.

Iranul, la începutul acestei luni, a trimis ultimul său răspuns la textul propus de Uniunea Europeană pentru a revigora acordul în baza căruia Teheranul și-a limitat programul nuclear în schimbul scutirii de sancțiuni economice din partea SUA, UE și ONU. Diplomații au declarat că răspunsul Iranului la coordonatorul UE a fost un pas înapoi, acesta încercând să lege o refacere a acordului de închiderea investigațiilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) privind urmele de uraniu.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Această ultimă cerere ridică îndoieli serioase cu privire la intențiile și angajamentul Iranului față de un rezultat pozitiv al JCPOA”, au declarat cele trei țări, cunoscute sub numele de E3, într-o declarație, referindu-se la numele complet al acordului, Planul comun de acțiune cuprinzător comun. „Poziția Iranului contrazice obligațiile sale obligatorii din punct de vedere juridic și pune în pericol perspectivele de restabilire a JCPOA”.

Președintele american de atunci, Donald Trump, a abandonat acordul în 2018 și a reimpus sancțiunile americane, ceea ce a determinat Iranul să înceapă să încalce restricțiile nucleare ale acordului și a reînviat temerile SUA, arabe și israeliene că ar putea căuta o bombă atomică. Iranul neagă că ar avea asemenea înclinații spre armele nucleare.

Consiliul guvernatorilor AIEA se reunește luni, la trei luni după ce a adoptat deja o rezoluție prin care îndeamnă Iranul să dea răspunsuri credibile organismului de supraveghere.