• Sistemul judiciar iranian a declarat sâmbătă că Alireza Akbari a fost executat, sfidând apelurile Londrei pentru eliberarea sa.
  • Alireza Akbari, un cetăţean cu dublă cetăţenie britanico-iraniană, a fost spânzurat de Iran sub acuzaţia de spionaj pentru MI6 şi corupţie.
  • Premierul britanic Rishi Sunak s-a declarat „consternat de această execuţie”.

Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, l-a convocat sâmbătă pe însărcinatul cu afaceri al Iranului la Paris în legătură cu execuţia lui Alireza Akbari, diplomat cu dublă cetăţenie, britanică şi iraniană, acuzat de spionaj, a anunţat ministerul într-un comunicat, citat de Reuters.

„De asemenea, a fost avertizat că încălcările repetate ale Iranului cu privire la dreptul internaţional nu pot rămâne fără răspuns, în special în ceea ce priveşte tratamentul cetăţenilor străini pe care îi reţine în mod arbitrar”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe francez.

Sistemul judiciar iranian a declarat sâmbătă că Alireza Akbari, un cetăţean britanic-iranian care a ocupat cândva funcţia de ministru adjunct al apărării al Teheranului, a fost executat, sfidând apelurile Londrei pentru eliberarea sa.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Alireza Akbari, un cetăţean cu dublă cetăţenie britanico-iraniană, a fost spânzurat de Iran sub acuzaţia de spionaj pentru MI6 şi corupţie, a anunţat sâmbătă un organ de presă afiliat statului.

Akbari ar fi furnizat informaţii unor oficiali străini despre 178 de personalităţi iraniene, inclusiv despre şeful departamentului de cercetare nucleară al ţării, Mohsen Fakhrizadeh, a relatat presa iraniană. Fakhrizadeh a fost ucis de o mitralieră telecomandată care opera dintr-o maşină în 2020, potrivit Fars News, afiliată la stat. Înalţi oficiali iranieni au acuzat la vremea respectivă Israelul că a pus la cale complotul, fără a furniza dovezi, potrivit CNN.

Akbari şi-ar fi desfăşurat activitatea de informaţii prin intermediul unei companii private axate pe activităţi de cercetare şi comerţ, lucrând direct cu institute de cercetare din Londra despre care Iranul a afirmat că erau conduse de oficiali din domeniul serviciilor de informaţii, a relatat agenţia de ştiri de stat iraniană IRNA. IRNA a citat, de asemenea, acuzaţii potrivit cărora Akbari a avut întâlniri cu un ofiţer de informaţii MI6 şi cu fostul ambasador britanic în Iran Richard Dalton.

Premierul britanic Rishi Sunak s-a declarat „consternat de această execuţie”. El a adăugat pe Twitter: „Acesta a fost un act insensibil şi laş, efectuat de un regim barbar, fără respect pentru drepturile omului pentru propriul popor. Gândurile mele sunt alături de prietenii şi familia lui Alireza”.