• Unele dintre acestea nu prezintă eficiență împotriva variantei Omicron.
  • Agenția franceză a medicamentului anunță că niciunul din cele trei tratamente existente nu este eficient contra Omicron.
  • Ronapreve va fi utilizat pentru pacienții care au forme grave legate de varianta Delta.

Autoritățile sanitare din Franța retrag tratamentele care nu sunt eficiente împotriva Omicron. Miercuri, pe data de 5 ianuarie, autoritățile sanitare franceze au restrâns în mod semnificativ gama de tratamente anti-COVID care au la bază anticorpi sintetici, constatând că unele dintre acestea nu sunt suficient de eficiente împotriva acestei noi variante.

Niciunul dintre cele trei tratamente disponibile până în prezent nu este eficient în tratarea unei infecții cu COVID, dacă infecția se datorează variantei Omicron, a precizat într-un comunicat agenția franceză a medicamentului (ANSM). Doar unul singur, Evusheld de la AstraZeneca, poate fi utilizat pentru a preveni infecția cu această variantă.

Până de curând, în Franța au fost autorizate trei tratamente cu anticorpi împotriva COVID: Ronapreve de la Roche, combinația bamlanivimab-etesevimab de la Eli Lilly și, mai recent, Evusheld.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ

Ronapreve „nu ar trebui să fie utilizat” în prezența Omicron

Aceste tratamente nu sunt utilizate pe scară largă deoarece sunt greoaie, necesitând o injecție intravenoasă sau intramusculară pentru Evusheld. Acestea se adresează unor categorii specifice de pacienți. Pe de o parte, este vorba de persoane care suferă deja de forme grave ale bolii, pentru a le împiedica să degenereze. Pe de altă parte, sunt persoane la care vaccinarea nu funcționează bine pentru că sistemul lor imunitar este slăbit: pacienții transplantați, cei care fac dializă, persoanele cu anumite tipuri de cancer sau cei care iau anumite tratamente. Scopul este de a le oferi acestor așa-numite persoane „imunocompromise” o altă formă de prevenire decât vaccinul.

Dar varianta Omicron, care s-a răspândit rapid de la sfârșitul anului 2021, este rezistentă la mai multe dintre aceste tratamente. Acest lucru este valabil în special pentru Ronapreve. Acesta din urmă „nu trebuie utilizat” în prezența Omicron, nici ca măsură preventivă, nici pentru a trata virusu, a avertizat ANSM. Cu toate acestea, agenția continuă să o autorizeze pentru formele grave legate de varianta Delta, predecesorul Omicron.