• Lecornu: „Nu ține de contribuabilii din Arizona să finanțeze securitatea polonezilor sau a germanilor“
  • Lecornu: „Fiecare țară trebuie să își consolideze capacitățile militare, prin alocarea mai multor resurse bugetare”
  • Thierry Burkhard: „În cazul dezagajării americane, apărarea europeană se va adapta”
  • „Trebuie să fim conștienți de consecințe dacă Rusia va câștiga, în special pentru țările europene”

Armata franceză se pregătește pentru scenariul în care trupele americane staționate în Europa se retrag, si chiar pentru cel in care SUA ar părăsi Alianța Nord-Atlantică, a declarat ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, într-un interviu pentru JDD. Propunerile sale au fost detaliate de Thierry Burkhard, șeful statului major al Armatelor.

Primul gest în această direcție a fost făcut chiar azi prin invitarea premierului britanic Keir Starmer la ceremoniile armistițiului de către Emmanuel Macron. Cei doi discută în această după-amiază despre apărarea continentului în noul context geopolitic.

Macron a spus deja săptămâna trecută că Europa nu își mai poate delega securitatea.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Ministrul a reamintit ca această dezbatere nu este recentă. Generalul de Gaulle a spus deja că Europa a fost naivă să-și delege securitatea și a refuzat acest model pentru Franța.

„Să ne punem în locul americanilor” spune Lecornu. „Ține de contribuabilii din Arizona sau Nevada să finanțeze securitatea polonezilor sau a germanilor? Este normal ca europenii să își asume responsabilitatea pentru propria lor securitate”.

Franța, ca si alte natiuni europene, si-a redus capacitatile în lunga perioada de pace de după al Doilea Război Mondial, însă a fost tot timpul prezentă pe teatre de operațiuni externe. Asta în ceea ce privește experiența – dar este urgent să treacă pe un program de reînarmare. Deține triada nucleară (sol-aer-mare) și este complet independentă în manevrarea disuasiunii nucleare, iar armata ei este de asemenea activă în toate cele trei corpuri, cu un buget de 50,5 miliarde euro, care trebuie să crească în continuare.

Fiecare țară trebuie să continue să își consolideze capacitățile militare, prin alocarea mai multor resurse bugetare, dar și prin deținerea de forțe pe deplin operaționale, a încheiat ministrul.

Alegerea lui Trump îngrijorează Franta, date fiind proiectele sale militare?

Șeful statelor majore ale Armatelor Franceze, Thierry Burkhard, spune că armata americană este principalul partener militar, în centrul alianțelor majore de apărare colectivă, dar europenii nu trebuie să excludă posibilitatea ca într-o zi americanii să nu fie aici, sau să se angajeze cu un volum de forțe mai mic. Trebuie să anticipăm ziua în care Statele Unite și-ar putea revizui nivelul de implicare în Europa.

Oricare ar fi deciziile, țările europene nu vor avea de ales. Ele vor trebui să se adapteze colectiv și să demonstreze coeziune. Dacă adunăm capacitățile fiecărei țări, fie ele financiare, industriale sau militare, spune el, nu există niciun motiv pentru care Europa să nu poată face față. Trebuie să dezvoltăm pilonul european al NATO.

În cazul dezangajării americane, apărarea europeană se va adapta. Vom vedea dacă trebuie să revizuim planurile sau să le jucăm altfel.

Ar accepta Franța o victorie a Rusiei în Ucraina?

Rusia poartă o luptă pentru a stabili, dacă este necesar prin forță, o ordine alternativă la statul de drept rezultat din cel de-al Doilea Război Mondial.

Dar Vladimir Putin pariază că va ajunge să câștige nu printr-o victorie militară, ci datorită profunzimii sale strategice și capacității sale de a se introduce foarte rapid într-o economie de război.

Trebuie să fim conștienți de consecințe dacă Rusia va câștiga vreodată, spune Burkhard. Nu ar fi vorba doar de înfrângerea Ucrainei. Ar fi un preludiu la un nou nivel de amenințare fără egal, în special pentru țările de pe continentul european.

Citește și