• Guvernul francez se pregăteşte pentru o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti, pe care o consideră cel mai probabil scenariu.
  • Franţa este mai puţin dependentă de gazul rusesc decât alţi vecini de-ai săi.
  • Doar 17% din necesar este asigurat prin livrări din Rusia.

Guvernul francez se pregăteşte pentru o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti, pe care o consideră cel mai probabil scenariu, a declarat duminică ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire. Conform Reuters, Franţa este mai puţin dependentă de gazul rusesc decât alţi vecini de-ai săi. Doar 17% din necesar este asigurat prin livrări din Rusia.

Cu toate acestea, o întrerupere ar fi problematică acum deoarece producţia de energie nucleară a Franţei ar avea dificultăţi în a suplini deficitul, din cauza faptului că multe reactoare sunt în prezent oprite pentru întreţinere.

„Cred că o întrerupere totală a livrărilor de gaz rusesc este o posibilitate reală… şi trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu”, a declarat Bruno Le Maire, în marja unei conferinţe economice şi de afaceri în sudul Franţei.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Ar fi total iresponsabil să ignorăm acest scenariu”, a mai spus el. Anterior, în cadrul conferinţei, el a descris o astfel de întrerupere a gazului rusesc drept „cel mai probabil scenariu”.

Le Maire a declarat că prima linie de apărare este ca gospodăriile şi întreprinderile să reducă consumul de energie, apoi construcţia de noi infrastructuri care să permită transporturile de gaze naturale din străinătate.