• Franța și Belgia refuză să susțină planul european de interzicere al gazului rusesc.
  • Cele două state sunt printre cei mai mari cumpărători de gaz lichefiat rusesc.
  • Marc Feracci: „Ceea ce susținem noi este o strategie de diversificare a resurselor energetice în blocul european”.
  • Spania și Olanda susțin măsura de blocare a gazului rusesc.

Franța și Belgia refuză să susțină planul european de interzicere al gazului rusesc începând cu anul 2027, menționează Politico.

Franța, principalul cumpărător de gaz lichefiat rusesc a specificat pentru Politico că preferă o strategie de a găsi surse alternative energetice, până la interzicerea importurilor rusești. În schimb, Belgia, al doilea cel mai mare cumpărător, preferă să analizeze impactul economic pe care l-ar avea această decizie înainte de aplicarea acesteia.

Ministrul Energiei din Franța, Marc Feracci, a declarat că „politica Franței este de a susține o nouă strategie de diversificare ale importurilor de resurse energetice în blocul european”, referindu-se în acest caz la planul treptat al Franței de a înlocui gazul rusesc cu importuri din Qatar.

Recomandări

SUA ATACĂ IRANUL
CUM E ECONOMIA DUPĂ ATAC
CE URMEAZĂ PT. IRAN
STARMER AVERTIZEAZĂ
CHINA ACUZĂ SUA
LIBER LA HARVARD

Câte țări europene susțin această măsură?

Alți membri ai blocului european, printre care se numără Spania și Olanda, susțin acestă măsură de a interzice importurile de gaz rusesc pe teritoriul Uniunii Europene, ambele declarând pentru Politico că sprijină propunerea legislativă a Comisiei Europene de a bloca importurile de gaz lichefiat rusesc, începând cu anul 2027.

Deși decizia de interzicere a gazului rusesc se află pe masa de vot a comisiei, punerea în acord ai celor patru membri cu privire la această măsură va fi o misiune dificilă în plenul acesteia. Cel mai probabil, state precum Ungaria și Slovacia sunt dispuse să voteze împotriva unei asemenea măsuri în cadrul comisiei, pentru a continua să primească gaz ieftin rusesc.

În plus, vocile tot mai nuanțate ale mediului de afaceri european , care intenționează să se reîntoarcă  la importurile ieftine ale  acestei resurse energetice , vor repezenta un alt obstacol pentru luarea acestei decizii.