- Franța și Belgia refuză să susțină planul european de interzicere al gazului rusesc.
- Cele două state sunt printre cei mai mari cumpărători de gaz lichefiat rusesc.
- Marc Feracci: „Ceea ce susținem noi este o strategie de diversificare a resurselor energetice în blocul european”.
- Spania și Olanda susțin măsura de blocare a gazului rusesc.
Franța și Belgia refuză să susțină planul european de interzicere al gazului rusesc începând cu anul 2027, menționează Politico.
Advertisment
Franța, principalul cumpărător de gaz lichefiat rusesc a specificat pentru Politico că preferă o strategie de a găsi surse alternative energetice, până la interzicerea importurilor rusești. În schimb, Belgia, al doilea cel mai mare cumpărător, preferă să analizeze impactul economic pe care l-ar avea această decizie înainte de aplicarea acesteia.
Ministrul Energiei din Franța, Marc Feracci, a declarat că „politica Franței este de a susține o nouă strategie de diversificare ale importurilor de resurse energetice în blocul european”, referindu-se în acest caz la planul treptat al Franței de a înlocui gazul rusesc cu importuri din Qatar.
Recomandări
Câte țări europene susțin această măsură?
Alți membri ai blocului european, printre care se numără Spania și Olanda, susțin acestă măsură de a interzice importurile de gaz rusesc pe teritoriul Uniunii Europene, ambele declarând pentru Politico că sprijină propunerea legislativă a Comisiei Europene de a bloca importurile de gaz lichefiat rusesc, începând cu anul 2027.
Deși decizia de interzicere a gazului rusesc se află pe masa de vot a comisiei, punerea în acord ai celor patru membri cu privire la această măsură va fi o misiune dificilă în plenul acesteia. Cel mai probabil, state precum Ungaria și Slovacia sunt dispuse să voteze împotriva unei asemenea măsuri în cadrul comisiei, pentru a continua să primească gaz ieftin rusesc.
În plus, vocile tot mai nuanțate ale mediului de afaceri european , care intenționează să se reîntoarcă la importurile ieftine ale acestei resurse energetice , vor repezenta un alt obstacol pentru luarea acestei decizii.
Citește și
- Ești de acord ca Guvernul să nu depășească limita de 3% deficit bugetar, fără aprobare prin referendum?
- Nicușor Dan susține prima conferință de presă la Cotroceni: „Ne dorim ca luni să avem o primă schiță a programului de guvernare”
- LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 1.196. Ucraina lovește pentru a 3-a oară Podul Kerci al Crimeii
Partenerii noștri