- Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat al treilea atac împotriva Podului Crimeii de la începutul războiului total al Rusiei în 2022.
- Operațiunea a durat câteva luni și a implicat minarea suporturilor subacvatice ale podului cu 1.100 kg de explozivi echivalenți cu TNT.
- Explozia a avariat grav bazele pilonilor podului, fără a provoca victime civile.
UPDATE ORA 22:00 – Kiev: Rusia a pierdut aproape un milion de soldați în Ucraina
De la începutul invaziei în Ucraina, în 2022, Rusia a înregistrat pierderi de aproximativ 990.800 de soldați, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, care a raportat circa 1.100 de decese doar în ultimele 24 de ore. Pe lângă pierderile umane, raportul evidențiază distrugeri importante de echipamente militare rusești, inclusiv 10.881 de tancuri, 22.671 de vehicule blindate, peste 50.000 de autovehicule și unități de transport de carburant, aproape 29.000 de sisteme de artilerie, peste 1.400 de lansatoare multiple de rachete, peste 1.100 de sisteme antiaeriene, 384 de avioane, 336 de elicoptere, aproape 39.000 de drone, 28 de nave și un submarin.
Advertisment
UPDATE ORA 21:00 – Kievul: Rusia a pierdut 12 avioane după un atac cu drone
Ucraina afirmă că Rusia a pierdut 12 aeronave în urma unei operațiuni cu drone desfășurate pe 1 iunie, la doar câteva zile după un atac major care a vizat bombardierele strategice rusești.
Potrivit armatei ucrainene, atacul a fost organizat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și a vizat patru baze aeriene rusești. Această acțiune face parte dintr-o serie de lovituri coordonate menite să slăbească capacitatea aeriană a Moscovei.
Recomandări
UPDATE ORA 20:00 – Medvedev susține că scopul negocierilor de la Istanbul este obținerea unei victorii rapide de către Rusia
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a afirmat marți că negocierile ruso-ucrainene desfășurate în Turcia urmăresc, din perspectiva Moscovei, obținerea unei „victorii rapide” în conflictul din Ucraina.
UPDATE ORA 19:00 – Ucraina și Rusia este aproape de un important acord de schimb de prizonieri după negocierile de la Istanbul
După negocierile recente de la Istanbul, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina și Rusia sunt aproape de un acord pentru un schimb major de prizonieri.
Potrivit liderului ucrainean, viitorul schimb ar putea include cel puțin 1.000 de persoane de fiecare parte, posibil chiar 1.200 la 1.200.
Zelenski a precizat că în acord ar putea fi incluși și jurnaliști sau deținuți politici deținuți în prezent în Rusia.
UPDATE ORA 18:00 – Zelenski este deschis la o întâlnire cu Putin și Trump în Turcia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat pregătit să se întâlnească atât cu Vladimir Putin, cât și cu Donald Trump în Turcia, într-un efort de a obține un armistițiu, relatează The Kyiv Independent.
Într-o declarație făcută pe 2 iunie, Zelenski a spus: „I-am transmis președintelui Erdogan că sprijin organizarea unui summit la nivel înalt, deoarece am convingerea că fără o întâlnire directă nu vom ajunge la un armistițiu.”
UPDATE ORA 17:00 – Elveția lovește flota fantomă: noi sancțiuni împotriva Rusiei aliniate cu UE
Elveția se aliniază ferm poziției UE: a început implementarea parțială a celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Au fost adăugate pe lista neagră 17 persoane, 89 de entități și nu mai puțin de 189 de nave suspectate că fac parte din „flota fantomă” a Rusiei. Totodată, Elveția a extins și lista de bunuri interzise, demonstrând că neutralitatea sa nu înseamnă pasivitate.
UPDATE ORA 16:00 – Sondaj: Un număr record de ruși sprijină negocierile de pace și încetarea războiului din Ucraina
Un sondaj realizat de Levada Center arată că 64% dintre cetățeni sprijină acum negocierile de pace și oprirea războiului din Ucraina – cel mai mare procent de la începutul invaziei. Susținerea pentru continuarea conflictului scade vertiginos: doar 28% mai vor război, față de 34% în martie și 48% în urmă cu un an. Vântul opiniei publice pare să bată tot mai puternic spre pace.
UPDATE ORA 15:00 – SUA nu a luat încă o decizie cu privire la noul ajutor pentru Ucraina
Administrația SUA nu a luat încă nicio decizie nouă cu privire la asistența militară pentru Kiev, deoarece rămâne concentrată pe încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina, a declarat ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, jurnaliștilor pe 4 iunie.
Whitaker a subliniat că Washingtonul mizează pe leadershipul european în furnizarea Ucrainei a resurselor necesare pentru a obține o pace durabilă, a raportat Radio Free Europe/Radio Liberty.
De la preluarea mandatului în ianuarie, președintele SUA, Donald Trump, nu a aprobat niciun ajutor militar nou pentru Ucraina, promițând în schimb să medieze un acord de pace rapid între Kiev și Moscova.
UPDATE ORA 14:00 – Kremlinul confirmă explozia de pe podul Crimeii, dar spune că „nu au existat pagube”
O explozie a avut loc recent la Podul Crimeei, dar nu a provocat „niciun prejudiciu”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe 4 iunie, acuzând Ucraina de tentative de atacuri asupra infrastructurii Rusiei.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și-a asumat responsabilitatea pentru explozia care a zguduit podul în primele ore ale zilei de 3 iunie. Agenția a declarat că peste o tonă de explozibili echivalenți cu TNT au avariat suporturile subacvatice ale structurii.
„A existat într-adevăr o explozie. Nu au fost înregistrate pagube, podul continuă să funcționeze”, a declarat Peskov, potrivit agenției de știri rusești RIA Novosti. „Kievul continuă să încerce să atace infrastructura”.
UPDATE ORA 13:00 – Cel puțin 631 de copii au fost uciși în Ucraina ca urmare a invaziei rusești pe scară largă
Ca urmare a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, 631 de copii au fost uciși și peste 1.975 răniți, conform datelor din 4 iunie 2025.
Potrivit Ministerului de Interne, cel puțin 2.244 de copii sunt dispăruți. Rusia a deportat sau mutat cu forța 19.546 de copii. Peste 1,6 milioane de copii rămân pe teritoriile ocupate ale Ucrainei, unde sunt supuși rusificării forțate, militarizării și îndoctrinării prin propagandă.
UPDATE ORA 12:00 – NATO confirmă că Ucraina a fost invitată la summitul de la Haga
NATO a anunțat că Ucraina a fost invitată să participe la summitul liderilor Alianței, care va avea loc în perioada 24-25 iunie la Haga. Oficialul a declarat că informațiile privind agenda summitului de la Haga vor fi făcute publice la momentul oportun. Cu toate acestea, el a adăugat că poate confirma participarea Ucrainei la summitul de la Haga.
UPDATE ORA 11:00 – Atacul Ucrainei asupra bombardierelor rusești ar putea duce la escaladarea războiului, afirmă Kellogg
Atacul cu drone al Ucrainei asupra flotei strategice de bombardiere a Rusiei, cunoscut sub numele de Operațiunea Spiderweb, ar putea escalada războiul și provoca reacții imprevizibile din partea Moscovei, a declarat trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, într-un interviu acordat Fox News pe 3 iunie.
Operațiunea, lansată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), ar fi vizat patru aerodromuri situate adânc în teritoriul rus, lovind 41 de aeronave și provocând pagube estimate de Kiev la 7 miliarde de dolari.
Bazele aeriene vizate ar fi găzduit bombardiere Tu-95 și Tu-22M3, transportoare esențiale ale rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune utilizate în atacurile aeriene ale Moscovei asupra orașelor ucrainene.
„Vă spun că nivelurile de risc cresc foarte mult”, a declarat Kellogg. „Când atacați o parte a sistemului de supraviețuire națională al adversarului, care este triada nucleară, asta înseamnă că nivelul de risc crește, deoarece nu știți ce va face cealaltă parte”.
UPDATE ORA 10:00 – Numărul victimelor din Sumî a crescut la 30, dintre care trei copii se află în stare gravă
Numărul persoanelor rănite în urma unui atac cu rachete al ocupanților ruși asupra centrului orașului Sumy, marți, a crescut la 30 de persoane, dintre care șase se află în stare gravă, inclusiv trei copii, a raportat miercuri administrația militară regională.
„După atacul de ieri asupra comunității din Sumy, șase victime se află în stare gravă, dintre care trei copii. Un copil este pregătit pentru transportul la «Okhmatdyt» pentru tratament suplimentar. În total, 30 de persoane au solicitat ajutor medical. 16 victime se află în prezent în spital”, se arată în mesajul telegrafic.
UPDATE ORA 9:00 – Marina ucraineană a doborât 12 drone rusești Shahed peste noapte
Marina ucraineană a distrus 12 drone rusești Shahed în noaptea de 3-4 iunie. S-au auzit explozii în Odesa, iar apărarea aeriană a răspuns la acestea.
„Resursele și personalul Marinei ucrainene au doborât 12 drone kamikaze SHAHED-136 inamice în timpul unui atac aerian al ocupanților ruși noaptea trecută”.
UPDATE ORA 8:00 – Marea Britanie va furniza Ucrainei 100.000 de drone până în aprilie 2026
Regatul Unit s-a angajat pe 4 iunie să furnizeze Ucrainei 100.000 de drone până la sfârșitul anului financiar, în aprilie 2026, după ce a declarat că vehiculele aeriene fără pilot au schimbat modul în care se duc războaiele moderne.
Pachetul de drone – în valoare de 350 de milioane de lire sterline – face parte dintr-o inițiativă mai amplă de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de 4,5 miliarde de lire sterline, și marchează o creștere de zece ori față de obiectivul de 10.000 în 2024 la 100.000 în 2025, a declarat guvernul britanic.
„Marea Britanie își intensifică sprijinul pentru Ucraina prin livrarea a sute de mii de drone în plus în acest an și prin realizarea unui obiectiv important în livrarea de muniție de artilerie esențială”, a declarat secretarul apărării John Healey într-un comunicat.
UPDATE ORA 7:00 – Noaptea, Marina Militară a distrus 12 drone Shaheed inamice
Militarii din Marina ucraineană au distrus 12 drone Shaheed marți seara.
„În această seară, în timpul unui atac aerian al ocupanților ruși, 12 drone kamikaze inamice ”SHAHED-136„ au fost doborâte de forțele și mijloacele Forțelor Navale ale Armatei Ucrainei”, a raportat canalul Telegram al Forțelor Navale ale Armatei Ucrainei.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat al treilea atac împotriva Podului Crimeii de la începutul războiului total al Rusiei în 2022, minând și avariind suporturile sale subacvatice, a anunțat SBU pe 3 iunie, conform Kyiv Independent.
„Operațiunea a durat câteva luni. Agenții SBU au minat suporturile acestei construcții ilegale”, a declarat SBU pe Telegram.
Construit după ocuparea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014, Podul Crimeii este o rută critică de aprovizionare și transport pentru forțele ruse către teritoriile ucrainene ocupate.
Citește și
- Nicușor Dan reînvie Binomul SRI-Parchete. Dosarele de evaziune fiscală ar putea ajunge pe masa Serviciilor de Informații. Guvern tot nu avem
- Adrian Sârbu: E nevoie de un Avocat al copilului, ales direct de părinți, de întreg poporul
- Elon Musk afirmă că DOGE a devenit „țapul ispășitor” pentru toate problemele de la Casa Albă
Partenerii noștri