• Ministrul francez al tranziției energetice a declarat vineri că gigantul francez al energiei electrice EDF s-a angajat să repornească toate reactoarele sale nucleare până în această iarnă pentru a ajuta țara să treacă peste criza energetică generalizată, agravată de războiul din Ucraina.
  • Agnès Pannier-Runacher a declarat că guvernul ia măsuri pentru a evita măsurile restrictive” privind consumul de energie în sezonul rece de vârf al iernii, în urma unei ședințe guvernamentale speciale pe probleme energetice.
  • Franța se bazează pe energia nucleară pentru aproximativ 67% din electricitatea sa – mai mult decât orice altă țară și pe gaz pentru aproximativ 7%.

Ministrul francez al tranziției energetice a declarat vineri că gigantul francez al energiei electrice EDF s-a angajat să repornească toate reactoarele sale nucleare până în această iarnă pentru a ajuta țara să treacă peste criza energetică generalizată, agravată de războiul din Ucraina.

Agnès Pannier-Runacher a declarat că guvernul ia măsuri pentru a evita măsurile restrictive” privind consumul de energie în sezonul rece de vârf al iernii, în urma unei ședințe guvernamentale speciale pe probleme energetice.

Franța se bazează pe energia nucleară pentru aproximativ 67% din electricitatea sa – mai mult decât orice altă țară și pe gaz pentru aproximativ 7%.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

În prezent, 32 din cele 56 de reactoare nucleare ale Franței, toate exploatate de EDF, sunt oprite pentru întreținerea obișnuită și, în unele cazuri, pentru a remedia probleme de coroziune.

Există un program care prevede că, începând cu luna octombrie, în fiecare săptămână, o nouă centrală (nucleară) este din nou operațională”, a declarat Pannier-Runacher.

Marți, premierul Élisabeth Borne avertizase că, în cel mai pesimist scenariu din această iarnă, ar putea duce la întreruperi de energie electrică de două ore în casele francezilor.

Guvernul va monitoriza îndeaproape” situația centralelor nucleare care au raportat probleme de coroziune. EDF a început să ia măsuri și trebuie să ne confirme că acestea progresează așa cum au planificat”, a declarat Pannier-Runacher.

Franța a lansat în iunie un plan de sobrietate energetică”, care vizează o reducere de 10% a consumului de energie până în 2024.

Măsura vine pe fondul temerilor că Rusia și-ar putea întrerupe livrările de gaze și că importurile de gaze naturale lichefiate nu vor fi suficiente pentru a satisface nevoile energetice ale Europei.

Pannier-Runacher a declarat că rezervele strategice de gaz ale țării sunt pline în proporție de 92%.

În plus, schimburile de electricitate și gaze cu țările vecine Spania și Germania vor fi consolidate în această iarnă, a spus ea.

Compania energetică rusă Gazprom, controlată de stat, a oprit săptămâna aceasta fluxul de gaze naturale printr-o conductă majoră din Rusia către Europa, invocând lucrări de întreținere planificate temporar.