• Persecuţia pe criterii de gen poate constitui crimă împotriva umanităţii, se arată într-o declaraţie a G-7, în reacţie la interzicerea accesului femeilor în universităţi de către regimul taliban.
  • G-7 condamnă cu tărie această decizie, care, venind după alte măsuri luate de talibani, pare să fie o politică sistematică, a notat şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock.
  • Miniştrii cer regimului taliban să revină asupra deciziei şi notează că „politicile ce vizează eliminarea femeilor din viaţa publică vor avea consecinţe asupra relaţiilor ţărilor G-7 cu talibanii” .

Persecuţia pe criterii de gen poate constitui crimă împotriva umanităţii, se arată într-o declaraţie făcută publică joi de G-7 (Grupul celor şapte principale economii mondiale), în reacţie la interzicerea accesului femeilor în universităţi de către regimul taliban din Afganistan, scrie Reuters.

G-7 condamnă cu tărie această decizie, care, venind după alte măsuri luate de talibani, pare să fie o politică sistematică, a notat şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, care a prezidat o reuniune prin videoconferinţă a miniştrilor de externe ai grupului.

Persecuţia pe criterii de gen poate reprezenta crimă împotriva umanităţii potrivit Statutului de la Roma, la care Afganistanul este parte” , se menţionează în declaraţie.

Recomandări

AUSTRIA MENȚINE VETO-UL
UNGARIA RATIFICĂ ADERAREA SUEDIEI LA NATO
CEL MAI CĂLDUROS FEBRUARIE DIN ISTORIE
DETALII DESPRE MOARTEA LUI NAVALNÎI
IOHANNIS MERGE LUNI LA PARIS
CUM AJUTĂ CIA ÎN LUPTA CU PUTIN?

Miniştrii cer regimului taliban să revină asupra deciziei şi notează că politicile ce vizează eliminarea femeilor din viaţa publică vor avea consecinţe asupra relaţiilor ţărilor G-7 cu talibanii” .

Autorităţile talibane au anunţat marţi că universităţile afgane le sunt interzise de acum fetelor, deja private de învăţământul secundar în Afganistan de la venirea la putere a fundamentaliştilor islamişti, pentru o durată nedeterminată.

La instalarea lor la putere în august 2021, talibanii au promis că vor fi mai flexibili, însă au revenit în mare măsură la interpretarea extrem de strictă a islamului care a marcat primul lor regim, între 1996 şi 2001.

Restricţiile la adresa libertăţilor s-au înmulţit, în special împotriva fetelor şi femeilor, care au fost îndepărtate treptat din viaţa publică şi excluse din colegii şi licee.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, s-a declarat la rândul său profund alarmat” de interdicţia impusă de talibani fetelor de a studia la universităţi în Afganistan şi i-a îndemnat să asigure egalitatea de acces la educaţie la toate nivelurile” , a anunţat miercuri un purtător de cuvânt.