• Persecuţia pe criterii de gen poate constitui crimă împotriva umanităţii, se arată într-o declaraţie a G-7, în reacţie la interzicerea accesului femeilor în universităţi de către regimul taliban.
  • G-7 condamnă cu tărie această decizie, care, venind după alte măsuri luate de talibani, pare să fie o politică sistematică, a notat şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock.
  • Miniştrii cer regimului taliban să revină asupra deciziei şi notează că „politicile ce vizează eliminarea femeilor din viaţa publică vor avea consecinţe asupra relaţiilor ţărilor G-7 cu talibanii” .

Persecuţia pe criterii de gen poate constitui crimă împotriva umanităţii, se arată într-o declaraţie făcută publică joi de G-7 (Grupul celor şapte principale economii mondiale), în reacţie la interzicerea accesului femeilor în universităţi de către regimul taliban din Afganistan, scrie Reuters.

G-7 condamnă cu tărie această decizie, care, venind după alte măsuri luate de talibani, pare să fie o politică sistematică, a notat şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, care a prezidat o reuniune prin videoconferinţă a miniştrilor de externe ai grupului.

Persecuţia pe criterii de gen poate reprezenta crimă împotriva umanităţii potrivit Statutului de la Roma, la care Afganistanul este parte” , se menţionează în declaraţie.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Miniştrii cer regimului taliban să revină asupra deciziei şi notează că politicile ce vizează eliminarea femeilor din viaţa publică vor avea consecinţe asupra relaţiilor ţărilor G-7 cu talibanii” .

Autorităţile talibane au anunţat marţi că universităţile afgane le sunt interzise de acum fetelor, deja private de învăţământul secundar în Afganistan de la venirea la putere a fundamentaliştilor islamişti, pentru o durată nedeterminată.

La instalarea lor la putere în august 2021, talibanii au promis că vor fi mai flexibili, însă au revenit în mare măsură la interpretarea extrem de strictă a islamului care a marcat primul lor regim, între 1996 şi 2001.

Restricţiile la adresa libertăţilor s-au înmulţit, în special împotriva fetelor şi femeilor, care au fost îndepărtate treptat din viaţa publică şi excluse din colegii şi licee.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, s-a declarat la rândul său profund alarmat” de interdicţia impusă de talibani fetelor de a studia la universităţi în Afganistan şi i-a îndemnat să asigure egalitatea de acces la educaţie la toate nivelurile” , a anunţat miercuri un purtător de cuvânt.