• Propunerea SUA ar putea aduce 50 de miliarde de dolari pe an pentru Ucraina, precum și o nouă presiune economică asupra Rusiei.
  • Summitul va aborda și alte subiecte, cum ar fi războiul din Gaza, migrația, securitatea economică și Inteligența Artificială.
  • Liderii G7, printre care Rishi Sunak, Emmanuel Macron și Joe Biden, se confruntă cu provocări electorale în țara lor, ceea ce poate afecta eficacitatea summitului.

Liderii celor mai bogate șapte națiuni din lume se reunesc în Italia pentru un summit care se așteaptă să convină asupra unui plan de utilizare a activelor rusești înghețate pentru a strânge miliarde de dolari pentru Ucraina, conform BBC.

Propunerea SUA ar putea aduce 50 de miliarde de dolari (39 de miliarde de lire sterline) pe an pentru Ucraina, precum și o nouă presiune economică asupra Rusiei. De asemenea, se așteaptă ca pe agenda summitului G7 să se afle războiul din Gaza, migrația, securitatea economică și Inteligența Artificială.

Summitul are loc în condițiile în care o serie de lideri – printre care Rishi Sunak, Emmanuel Macron și Joe Biden – se confruntă cu provocări electorale în țara lor. Premierul britanic Rishi Sunak este în scădere în sondaje înaintea alegerilor generale de luna viitoare.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

De asemenea, în fața alegătorilor, în câteva săptămâni, se află partidul Președintelui francez Emmanuel Macron, care a convocat alegeri parlamentare anticipate după o înfrângere răsunătoare în fața Raliului Național de extremă-dreapta în alegerile pentru Parlamentul UE de la sfârșitul săptămânii trecute.

Între timp, Premierul canadian Justin Trudeau și însuși Președintele american Joe Biden s-ar putea confrunta cu o înfrângere data viitoare când alegătorii se vor îndrepta spre urne.

Propunerea SUA pentru Ucraina prevede ca Kievul să primească banii sub formă de împrumut, garantat cu dobânda la activele rusești în valoare de 325 de miliarde de dolari pe care grupul, alături de UE, le-a înghețat după invazia Rusiei în Ucraina. În conformitate cu dreptul internațional, țările nu pot confisca aceste active de la Rusia și să le dea Ucrainei. Se speră că, dacă va fi adoptat, planul va oferi Ucrainei, aflată în criză de lichidități și obosită de război, o altă linie de salvare vitală.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski urmează să participe la conferință și va semna un nou acord de securitate cu SUA. Având în vedere că Președintele Biden se află el însuși în mijlocul unei competiții electorale strânse, iar alți câțiva lideri occidentali sunt în urmă în sondaje, există presiuni pentru a oferi sprijin Ucrainei cât mai pot.

Sunak va anunța un sprijin de până la 309 milioane de dolari pentru nevoile energetice și umanitare ale Ucrainei. Înainte de a se îndrepta spre Puglia, el a declarat că aliații trebuie să fie „decisivi și creativi în eforturile noastre de a sprijini Ucraina și de a pune capăt războiului ilegal al [Președintelui rus Vladimir] Putin în acest moment critic”.

Însă situația politică șubredă din multe țări G7 îi determină pe unii observatori să aibă așteptări scăzute cu privire la ceea ce se poate realiza.

Papa Francisc – care va deveni primul suveran pontif care va participa la un summit G7 – va aborda subiectul Inteligenței Artificiale în cadrul conferinței. El a cerut anterior reglementarea globală a A.I., avertizând asupra pericolului pe care aceasta îl reprezintă pentru etică și drepturile omului.

Citește și