- Grupul celor şapte lideri solicită Chinei să respecte drepturile omului în regiunea Xinjiang.
- Grupul militează ca Hong Kong să obţină un grad ridicat de autonomie.
- G7 a cerut o nouă investigaţie pentru depistarea originii pandemiei de coronavirus.
Revenirea Chinei ca putere globală este considerată a fi unul dintre cele mai semnificative evenimente geopolitice din vremurile actuale, alături de căderea Uniunii Sovietice din 1991, care a pus capăt Războiului Rece.
Advertisment
Însă revenirea Chinei a pus în gardă Statele Unite. Preşedintele Joe Biden a numit China drept principalul competitor strategic. Biden a promis că va înfrunta „abuzurile economice” ale Chinei şi nu va tolera încălcarea drepturilor omului.
„Vom promova valorile noastre, implicit vom solicita Chinei să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale, în special în ceea ce priveşte provincia Xinjiang. De asemenea, solicităm un grad înalt de autonomie pentru Hong Kong, prin respectarea Declaraţiei comune chino-britanice”, se într-un comunicat recent publicat de grupul G7.
Recomandări
În comunicat, liderii mondiali au subliniat dorinţa de a începe o nouă investigaţe cu privire la originea pandemiei de Covid-19.
„Solicităm realizarea unui nou raport, bazat pe date ştiinţifice şi condus de experţi avizaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a descoperi, în mod transparent, originea coronavirusului, fără a fi obstrucţionaţi de China”, relatează Reuters.
Beijingul a respins în mod repetat ceea ce percepe ca încercări ale puterilor occidentale de a controla China. Autorităţile chineze afirmă că multe puteri majore sunt încă cuprinse de o mentalitate imperială învechită, după ce ani de zile au supus China la umilinţe.
Partenerii noștri