• G7 se pregăteşte să anunţe o plafonare a preţului pentru petrolul rusesc şi urmăreşte un preţ de 65-70 de dolari pe baril.
  • Embargoul UE asupra petrolului rusesc ar urma să intre în vigoare la 5 decembrie.
  • Polonia doreşte, de asemenea, ca plafonul să fie însoţit de un nou pachet de sancţiuni, după cum a relatat anterior POLITICO.

G7 se pregăteşte să anunţe o plafonare a preţului pentru petrolul rusesc şi urmăreşte un preţ de 65-70 de dolari pe baril, potrivit unor persoane familiare cu negocierile. Ambasadorii UE discută astăzi propunerea, deoarece trebuie să semneze planul cât mai curând posibil. Embargoul UE asupra petrolului rusesc ar urma să intre în vigoare la 5 decembrie.

Nivelul plafonului propus este mult mai mare decât costurile de producţie ale Rusiei şi, de asemenea, mai mare decât ceea ce sugerase anterior secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, care era de aproximativ 60 de dolari pe baril.

La reuniunea ambasadorilor UE, Polonia şi Ungaria au ridicat obiecţii faţă de planurile de plafonare a preţurilor, potrivit celor două persoane, care au vorbit sub protecţia anonimatului. Varşovia indicase anterior că dorea ca plafonul să fie mai aproape de 20 de dolari pe baril, ceea ce l-ar apropia de costurile de producţie ale petrolului rusesc şi, astfel, ar aduce mai multe prejudicii fondului de război al Kremlinului.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Polonia doreşte, de asemenea, ca plafonul să fie însoţit de un nou pachet de sancţiuni, după cum a relatat anterior POLITICO. Discuţiile privind plafonarea preţului la petrol continuă miercuri după-amiază.