• Ursula von der Leyen a salutat sâmbătă lansarea operațiunilor comerciale ale unui gazoduct greco-bulgar la Sofia, despre care a spus că este esențială pentru a elibera țara de energia rusească.
  • Proiectul gazoductului salutat de Ursula von der Leyen reprezintă un cost de 220 de milioane de euro, din care 50 de milioane de euro din fonduri europene.
  • Noua conductă de gaze a fost inaugurat în iulie, dar a început să funcționeze abia sâmbătă, a declarat premierul bulgar interimar Galab Donev.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat sâmbătă, la Sofia, lansarea operațiunilor comerciale ale gazoductului Grecia-Bulgaria, despre care a spus că este esențial pentru a scăpa de dependența de energie rusească, scrie presa internațională.

,,Astăzi începe o nouă eră pentru Bulgaria și pentru Europa de Sud-Est” , a declarat von der Leyen la ceremonia dedicată operaționalizării noii coducte de gaze Grecia-Bulgaria despre care spune că este ,,sinonimă cu libertatea, cu emanciparea de gazul rusesc” și care va ,,schimba regulile jocului pentru Bulgaria și pentru securitatea energetică a Europei” , a adăugat ea.

Gazoductul, „sinonim cu libertatea” 

Noua conductă de gaze a fost inaugurat în iulie, dar a început să funcționeze abia sâmbătă, a declarat premierul bulgar interimar Galab Donev.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Țara balcanică, care era puternic dependentă de Moscova în ceea ce privește energia înainte de conflictul din Ucraina, este acum conectată la conducta Tanap/Tap, care este concepută pentru a aduce gazul azer din Marea Caspică în Europa de Vest.

Sofia urmează să primească un miliard de metri cubi pe an din acest gaz, pentru o capacitate totală de 3 miliarde de metri cubi.

,,Ar putea acoperi tot consumul de gaz al Bulgariei. Aceasta este o veste excelentă în vremuri foarte dificile. Datorită acestor proiecte, Europa va avea suficient gaz pentru iarnă”, a declarat șefa Comisiei Europene.

Cu un cost de 220 de milioane de euro, dintre care 50 de milioane de euro din fonduri europene, ideea legăturii greco-bulgare s-a născut în 2009, dar construcția sa a fost mult întârziată.

Războiul din Ucraina și criza energetică au precipitat aceste eforturi.

„Multă determinare și răbdare”

A fost nevoie de ,,multă determinare” și ,,răbdare” pentru a-l finaliza, a declarat dna von der Leyen, care dorește să reducă dependența UE de gazul rusesc.

În iulie, a semnat la Baku un memorandum de înțelegere cu Azerbaidjanul pentru a dubla importurile de gaze ale acestei țări în câțiva ani, în vederea obținerii independenței față de gazul rusesc.

Ceremonia a avut loc în prezența comisarului european pentru energie, Kadri Simson, a președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a șefilor de stat din Serbia, Aleksandar Vucic, Macedonia de Nord, Stevo Pendarovski, și Bulgaria, Roumen Radev, precum și a prim-miniștrilor Greciei și României.