• Gazoductul Nord Stream 2 nu va fi operat dacă tensiunile din jurul Ucrainei vor continua să escaladeze, a declarat noul ministru german de externe, Annalena Baerbock.
  • Moscova a adunat peste 90.000 de soldați la granița ucraineană din vestul Rusiei, potrivit agențiilor de informații americane.
  • Potrivit noului cancelar, Germania își va continua eforturile pentru a proteja poziția Ucrainei ca rută de tranzit pentru gazul către Europa.

Conform unui acord între Statele Unite și precedentul guvern german condus de Angel Merkel, gazoductul Nord Stream 2 nu va fi operat dacă tensiunile din jurul Ucrainei vor continua să escaladeze, a declarat noul ministru german de externe, Annalena Baerbock, la postul de televiziune german ZDF.

Din cauza tensiunilor legate de acumularea de trupe militare de către Rusia în apropierea frontierei ucrainene, Washingtonul și guvernul german anterior au convenit ca respectiva conductă să nu fie pusă în funcțiune în cazul unei noi escaladări.

„Gazoductul Nord Stream 2 din Rusia nu va putea fi pus în funcțiune în cazul unei noi escaladări în Ucraina”, a declarat Baerbock.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Baerbock a vorbit după reuniunea G7 de la sfârșitul săptămânii trecute de la Liverpool, care a fost dominată în mare măsură de tensiunile din jurul Ucrainei. Regatul Unit prezidează în acest an reuniunea G7 a celor șapte mari națiuni industriale.

Moscova a adunat peste 90.000 de soldați la granița ucraineană din vestul Rusiei, potrivit agențiilor de informații americane. Potrivit agențiilor de informații, președintele rus Vladimir Putin ar putea lua în considerare o invazie a Ucrainei la începutul anului 2022.

Fostul cancelar Angela Merkel și președintele american Joe Biden au ajuns la un acord privind controversatul gazoduct în luna iulie. În acest acord, s-a convenit că gazul rusesc va continua să ajungă în Europa prin Ucraina. SUA s-au abținut să impună sancțiuni asupra proiectului.

Noul cancelar Olaf Scholz a comentat, de asemenea, gazoductul în timpul unei vizite efectuate duminică în Polonia. Potrivit lui Scholz, Germania își va continua eforturile pentru a proteja poziția Ucrainei ca rută de tranzit pentru gazul către Europa. Totodată, noul cancelar a mai transmis că ar fi o mare greșeală să credem că încălcarea granițelor unei țări europene ar fi fără consecințe. Deși construcția gazoductului a fost finalizată, autorizațiile pentru punerea în funcțiune a acestuia nu au fost încă emise.