• Parlamentul a votat bugetul pentru anul 2021.
  • Opoziţia nu a votat proiectul de buget.
  • Coaliţia are destule voturi pentru a trece bugetul în Parlament.
  • Deficitul de 9,8% din PIB din 2020, trebuie redus la 7,2% din PIB.

Parlamentarii au votat proiectul de buget pentru 2021. După două zile de dezbateri și vociferări, cifrele au ramas aceleași ca in proiectul initial. Venituri de 365 miliarde de lei şi cheltuieli de 445 miliarde. Opoziția e revoltată ca a dat amendamente degeaba -Toate au fost respinse.

Florin Cîțu, premierul României: „E un buget bun. Echilibrat. Cu care începem reconstrucția României. Investitții record. Jumătate din fonduri europene”.

George Simion, președinte AUR: „În ultimele zile am stat între acești pereți goi pentru a aduce amendamente. 3.466 de amendamente depuse, 3.466 respinse. Ne jucăm de-a parlamentarismul. Ne facem că facem. Asta e țara lui Impozit Vodă, la noi toți perceptorii sunt la modă, nu mai avem nici școli, nici spitale, dar tot plătim la taxe infernale”.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

România, dependentă de banii europeni

Concluzia. România nu s-ar descurca fără banii europeni. Dincolo de teorie, realitatea e dură – anul trecut am împrumutat 20 de miliarde de euro – exact cat a fost nevoie ca sa reparam deficitul – însă cum ar fi fost dacă nu aveam cele 7 miliarde de la UE? Și mai rău sau mult mai rău. În 2021 e la fel – banii sunt de la Uniunea Europeană și „găurim” doar 80 de miliarde.

Cîțu a vorbit despre o economie de ordinul miliardelor de lei, dar totul a rămas la stadiul de dorință. Guvernul a redus doar simbolic subvențiile pe care le primesc partidele de la stat și nu s-a atins de salariile sau sporurile bugetarilor.

De ce domnule prim-ministru nu ați tăiat banii de la partidele politice? Uitați, noi vă votăm bugetul, îl votăm, un buget de criză, dacă tăiați banii de la partide”, a mai tunat George Simion.