• Eurostar plănuiește lansarea de trenuri directe din Londra către Frankfurt și Geneva până la începutul anilor 2030, cu o flotă nouă de până la 50 de trenuri, evaluată la 2 miliarde de euro.
  • Planurile depind de accesul exclusiv la depoul Temple Mills, disputat în prezent de alți operatori feroviari, o decizie fiind așteptată până în octombrie.
  • Compania a înregistrat un record de 19,5 milioane de pasageri în 2024 și va crește frecvența trenurilor pe ruta Londra–Paris, răspunzând cererii tot mai mari pentru transport feroviar sustenabil.

Eurostar intenționează să lanseze trenuri directe din Londra către Germania și Elveția, mai exact spre Frankfurt și Geneva. Compania a anunțat achiziționarea unei flote de până la 50 de trenuri noi, cu o valoare estimată la aproximativ 2 miliarde de euro, care ar urma să fie puse în funcțiune până la începutul anilor 2030, scrie BBC.

Călătoria cu trenul de la Londra la Frankfurt ar urma să dureze în jur de cinci ore, iar până la Geneva aproximativ cinci ore și 20 de minute.

Totuși, extinderea planificată depinde de capacitatea Eurostar de a asigura spațiu suficient în depoul său din estul Londrei. Acesta este singurul din Marea Britanie capabil să găzduiască trenurile mai mari utilizate în Europa continentală și este conectat la linia de mare viteză ce trece prin Tunelul Canalului Mânecii.

Recomandări

TRUMP BOMBARDEAZĂ FORDOW
RĂZBOI TOTAL
CROAȚIA ARDE!
AMENINȚARE NUCLEARĂ
CE CITEȘTI ÎN 2025?
CÂT DAI SCROLL?

Directoarea generală a Eurostar, Gwendoline Cazenave, a declarat că există o cerere puternică pentru călătoriile internaționale sustenabile pe calea ferată, în ciuda costurilor operaționale ridicate și a presiunilor inflaționiste asupra bugetelor consumatorilor. Ea a descris momentul actual drept „o nouă epocă de aur a călătoriilor internaționale sustenabile”.

Noile trenuri vor înlocui unele dintre cele mai vechi, ceea ce va permite o creștere de 30% a numărului de servicii ce leagă Londra de continent.

De asemenea, Eurostar intenționează ca viitoarea flotă să opereze și o rută directă către Geneva, nu doar din Londra, ci și din Amsterdam și Bruxelles.

Momentan nu este clar dacă noile trasee vor include opriri intermediare pentru îmbarcarea sau debarcarea pasagerilor.

Planurile Eurostar nu sunt încă definitive, deoarece mai mulți operatori feroviari, precum start-up-ul spaniol Evolyn, compania Virgin a lui Richard Branson și un parteneriat între Gemini Trains și Uber, își doresc să acceseze și ei serviciile între Londra și Europa continentală.

Autoritatea britanică de reglementare feroviară (Office of Rail and Road – ORR) analizează în prezent propunerile acestor companii, precum și planurile Eurostar. ORR a precizat că depoul Temple Mills are suficient spațiu fie pentru extinderea flotei Eurostar, fie pentru a găzdui trenurile unei companii rivale – dar nu pe ambele.

O decizie în acest sens este așteptată până la sfârșitul lunii octombrie. În cazul în care Eurostar nu va mai putea folosi exclusiv depoul, planurile de extindere ar putea fi grav afectate. Cu toate acestea, compania a afirmat că va continua să încurajeze investițiile private în noi facilități de întreținere, în afara Temple Mills, menționând că există „numeroase opțiuni”.

Eurostar a raportat o creștere de 5% a numărului de pasageri în 2024 comparativ cu anul anterior, atingând un record de 19,5 milioane de călători.

De asemenea, compania a anunțat că va crește frecvența trenurilor pe cea mai populară rută, între Londra și Paris.

În prezent, Eurostar operează trenuri directe din Londra către Paris, Bruxelles și Amsterdam, precum și, sezonier, către Alpii Francezi. În plus, oferă servicii interne în Franța, Germania, Țările de Jos și Belgia.

Totodată, compania Getlink, care deține Tunelul Canalului Mânecii, a semnat în februarie un acord cu London St Pancras Highspeed pentru creșterea numărului de trenuri care circulă între Marea Britanie și Europa continentală.