• Examenul de Bacalaureat a început la ora 09:00, iar accesul în săli s-a încheiat la 08:30.
  • Evaluarea va conta în proporție de 100%, într-un examen care nu permite rotunjiri.
  • Rotunjirea notei se face într-un singur caz: media 5,99 devine 6,00 și promovezi BAC-ul.

Emoțiile au început oficial. 94.000 de absolvenți de liceu din toată țara au susținut azi prima probă scrisă de la Bacalaureat – Limba și Literatura Română. Au avut 3 ore să rezolve 3 subiecte: un text de analizat, rolul notițelor autorului într-un fragment la prima vedere și o caracterizare de personaj sau o relație între personaje din Ion Creangă sau Ioan Slavici. Mâine urmează proba obligatorie a profilului.

Cum au fost subiectele de anul acesta de la Bacalaureat?

Ruxandra Achim, profesor limba română: „Subiectele au fost foarte generoase. Evident, ele au fost concepute conform modelelor deja publicate, conform subiectelor de la simularea care a avut loc în primăvară. Generozitatea subiectelor se justifică prin faptul că elevii s-au bucurat de texte narrative, chiar și în formula caracterizării de personaj sau a relației dintre două personaje.

Textul la prima vedere, non-literar, de la primul subiect a fost foarte generos, fără capcane, usor de înțeles. Cerințele nu au avut niciun soi de exprimări tendențioase. Textul argumentativ a fost, de asemenea, cu o formulare generoasă. Subiectul al doilea, cel cu notațiile autorului, cu rolul acestora în textul dramatic, se numără printre preferințele candidaților la examenul de Bacalaureat”.

Recomandări

RĂZBOI TOTAL
UNII VIN, ALȚII PLEACĂ
META PARIAZĂ PE WANG
TRAVEL BAN
CÂȚI MILITARI PIERDE PUTIN?
ÎNCEPE SUMMITUL G7

Dacă ar fi să facem o comparație, cum au fost subiectele față de anii trecuți?

Ruxandra Achim: „Gradul de dificultate s-a păstrat, în sensul că nu sunt nici mai grele, nici mai ușoare. De asemenea, ori de câte ori subiectul ales vizează un text narativ, candidații reacționează mult mai bine decât atunci când au, spre exemplu, text poetic”.

Ce greșeli apar în redactarea eseului de la subiectul al treilea?

Ruxandra Achim: „Apar greșeli legate de conținut, pentru că se întâmplă să facă unele confuzii în ceea ce privește personajele și în nerespectarea anumitor repere specifice eseului structurat. Pe partea de redactare propriu-zisă, există greșeli de exprimare, ortografie, punctuație”.