• Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat marți, în timpul unei vizite surpriză în capitala ucraineană Kiev, că țara va primi peste 100 de tancuri Leopard 1 de la diferite țări din UE.
  • Surse apropiate revistei germane Der Spiegel au indicat că guvernul german a ajuns la un acord în această săptămână pentru a aproba trimiterea a 178 de astfel de tancuri de luptă.
  • Leopard 1 este primul tanc de luptă principal construit pentru forțele armate germane după cel de-al Doilea Război Mondial.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat marți, în timpul unei vizite surpriză în capitala ucraineană Kiev, că țara va primi peste 100 de tancuri Leopard 1 de la diferite țări din Uniunea Europeană, printre care Germania, Danemarca și Olanda.

Tancurile Leopard 1, primul model al acestor tancuri de luptă principale, se alătură ofertei de Leopard 2 anunțate anterior. Pistorius a precizat că se așteaptă ca cel puțin trei batalioane să fie echipate cu aceste tancuri până în primul sau al doilea trimestru al anului 2024. Vizita, care i-a permis ministrului să supravegheze modul în care armata ucraineană gestionează armele furnizate de comunitatea internațională, a fost ținută secretă din motive de securitate.

Îmi dau seama cât de mândri putem fi și noi, și Germania. De ceea ce realizăm aici. După Statele Unite, Germania, împreună cu Regatul Unit, este cel mai mare susținător al Ucrainei”, a subliniat el.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

El s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu ministrul Apărării, Olexei Reznikov, care a confirmat sosirea tancurilor Leopard 2 în țară. Când Boris a preluat funcția de ministru, s-a născut coaliția tancurilor”, a declarat ministrul ucrainean, care a confirmat pe contul său de Twitter vor fi mai multe tancuri Leopard 2″ după sosirea acestui prim pachet. Coaliția tancurilor este pe drumul spre victorie”, a spus el.

Surse apropiate revistei germane Der Spiegel au indicat că guvernul german a ajuns la un acord în această săptămână pentru a aproba trimiterea a 178 de astfel de tancuri de luptă. Pe 3 februarie, guvernul german a acordat o licență de export pentru aceste tancuri, după cum a confirmat la momentul respectiv purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, după ce autoritățile au anunțat că vor livra tancuri Leopard 2 Kievului pentru a contracara invazia rusă.

Leopard 1 este primul tanc de luptă principal construit pentru forțele armate germane după cel de-al Doilea Război Mondial. Ca atare, a fost fabricat între mijlocul anilor 1960 și mijlocul anilor 1980, deși armata a retras din serviciu ultimele tancuri din acest model în urmă cu 20 de ani. În ciuda acestui fapt, nouă țări din întreaga lume continuă să îl folosească și astăzi.

Pe de altă parte, douăzeci de vehicule blindate spaniole TOA M-113 pentru transportul de personal militar au fost încărcate marți în portul Bilbao, tot cu destinația Ucraina. Aceste vehicule blindate amfibii de la Transporte Oruga Acorazado (TOA), care fac parte din ajutorul acordat Ucrainei pentru a face față invaziei armatei ruse, au sosit joia trecută în portul Bilbao dinspre Zaragoza în mai multe convoaie rutiere.

Marți, în jurul orei 16.30, vehiculele blindate, păzite de ofițeri ai Gărzii Civile, au fost duse, una câte una, în cala cargoului Finneco I, închiriat de un destinatar privat care operează în portul Bilbao. Această navă cargo va transfera vehiculele blindate într-un port de la Marea Baltică pentru a fi livrate armatei ucrainene. De asemenea, Spania va trimite Ucrainei tancuri de luptă principale Leopard 2A4, într-un număr care nu a fost încă precizat de Ministerul Apărării, care vor fi puse la dispoziția autorităților ucrainene la sfârșitul lunii martie sau la începutul primăverii.