• Comentariile lui Scholz au fost făcute într-un interviu cu CNN, difuzat duminică, la două zile după ce s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden la Washington.
  • El nu a dat detalii despre natura consecințelor.
  • Germania are cea mai mare economie din Europa, iar China a fost cel mai mare partener comercial al său în ultimii ani.

Cancelarul german Olaf Scholz spune că ar exista consecințe” dacă China ar trimite arme Rusiei pentru războiul din Ucraina, dar este destul de optimist că Beijingul se va abține să facă acest lucru.

Comentariile lui Scholz au fost făcute într-un interviu cu CNN, difuzat duminică, la două zile după ce s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden la Washington.

Oficialii americani au avertizat recent că China ar putea ieși de pe margine și ar putea începe să furnizeze arme și muniții Moscovei. Înaintea călătoriei sale, Scholz a îndemnat Beijingul să se abțină de la trimiterea de arme și, în schimb, să își folosească influența pentru a face presiuni asupra Rusiei să își retragă trupele din Ucraina.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Întrebat de CNN dacă și-ar putea imagina sancționarea Chinei în cazul în care aceasta ar ajuta Rusia, Scholz a răspuns: Cred că ar avea consecințe, dar acum suntem într-o etapă în care spunem clar că acest lucru nu ar trebui să se întâmple și sunt relativ optimist că vom avea succes cu cererea noastră în acest caz, dar va trebui să ne uităm la [aceasta] și trebuie să fim foarte, foarte precauți.” El nu a dat detalii despre natura consecințelor. Germania are cea mai mare economie din Europa, iar China a fost cel mai mare partener comercial al său în ultimii ani.

Întors duminică în Germania, Scholz a fost întrebat, după ce cabinetul său s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dacă a primit dovezi concrete din partea SUA că China are în vedere livrări de arme și dacă ar susține sancțiuni împotriva Beijingului dacă acesta ar ajuta la înarmarea Rusiei.

Suntem cu toții de acord că nu trebuie să existe livrări de arme, iar guvernul chinez a declarat că nu va livra niciun fel de arme”, a răspuns cancelarul. Asta este ceea ce cerem și urmărim acest lucru”.
El nu a abordat problema sancțiunilor.

Ursula von der Leyen a spus că nu avem nicio dovadă în acest sens până acum, dar trebuie să o observăm în fiecare zi”. Ea a spus că dacă Uniunea Europeană va sancționa China pentru că a acordat ajutor militar Rusiei este o întrebare ipotetică la care se poate răspunde doar dacă ar deveni realitate și fapt”.