• Germania a condamnat interferențele în procesul electoral moldovenesc.
  • Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Moldova.
  • Secții de votare din străinătate au fost ținta amenințărilor cu bombă.
  • Liderii europeni au felicitat-o pe Sandu pentru victorie.

Germania a condamnat „o încercare masivă și coordonată” de a împiedica moldovenii din străinătate să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din țară, conform The Guardian.

Reacția Germaniei

Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat că cumpărarea de voturi, manipularea și amenințările cu bombă împotriva secțiilor de votare moldovenești „chiar și în Germania” au vizat „inima democrației europene” și au arătat că președintele rus, Vladimir Putin, „nu se va opri de la nimic”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat că secțiile de votare din Hamburg, Frankfurt, Kaiserslautern și Berlin au fost vizate de amenințări cu bombă, descriind intimidarea ca fiind „total inacceptabilă

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Remarcile au fost făcute în timp ce liderii europeni au felicitat-o pe președinta pro-occidentală a Moldovei, Maia Sandu, după ce aceasta a câștigat un al doilea mandat, consolidând aspirațiile țării la UE și provocând un eșec Kremlinului.

Cu aproape 98% din voturile numărate în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale de duminică, Sandu a obținut 54% din voturi, devansându-l pe Alexandr Stoianoglo, un nou venit în politică favorabil Kremlinului, susținut de partidul pro-rus al socialiștilor. Partidul l-a descris luni pe Sandu drept un „președinte ilegitim”.

Autoritățile moldovene au raportat dovezi ale unor încercări de imixtiune în procesul electoral înainte de votul de duminică și în timpul primului tur de scrutin și al unui referendum privind aderarea la UE care a fost câștigat cu o marjă infimă cu două săptămâni înainte.

Acuzațiile de interferență rusă sau pro-rusă, inclusiv atacuri cibernetice asupra secțiilor de votare, transport cu autobuzul al alegătorilor, cumpărare de voturi și intimidare, au subliniat mizele pentru mica republică ex-sovietică care a urmat o cale decisiv pro-occidentală sub conducerea lui Sandu, încercând să adere la UE.

Ministerul moldovean de Externe a declarat duminică că secțiile de votare din Frankfurt, precum și din Liverpool și Northampton din Regatul Unit, au fost vizate de false amenințări cu bombă „menite doar să oprească procesul de votare”.

Reacții internaționale

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat-o pe Sandu, spunând: „Este nevoie de o forță rară pentru a depăși provocările cu care v-ați confruntat în aceste alegeri. Mă bucur să continui să lucrez cu dvs. pentru un viitor european al Moldovei și al poporului său”.

Într-o declarație comună, Comisia și șeful diplomației UE, Josep Borrell, au lăudat autoritățile moldovene „pentru desfășurarea cu succes a alegerilor, în pofida interferențelor fără precedent ale Rusiei, inclusiv prin scheme de cumpărare de voturi și dezinformare”, adăugând că „aceste încercări hibride au urmărit să submineze instituțiile democratice ale țării și parcursul său european”.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că democrația a triumfat asupra tuturor interferențelor și manevrelor: „Franța va continua să rămână alături de Moldova în parcursul său european”, a scris el pe X.

Cancelarul german, Olaf Scholz, s-a făcut ecoul acestui sentiment. „@sandumaiamd a condus în siguranță Republica Moldova prin momente dificile și a pus țara pe un curs european. Suntem alături de Moldova”, a declarat el.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa este gata să sprijine alegerea europeană a Moldovei. „Moldovenii au făcut o alegere clară – au ales o cale spre creștere economică și stabilitate socială. Numai o securitate adevărată și o Europă pașnică și unită pot garanta fiecărei persoane și fiecărei familii încrederea de a înfrunta ziua de mâine cu speranță și certitudine.”

Citește și