• Acest sistem antirachetă este echipat cu radare, lansatoare și rachete ghidate de tip Arrow 3, capabile să distrugă ținte dincolo de atmosferă.
  • Sistemul israelian trebuie să „contribuie la protecția Germaniei, a populației și a infrastructurii critice împotriva rachetelor balistice”.
  • Acesta ar putea fi livrat la sfârșitul anului 2025, potrivit curierului.

Potrivit unui document al Ministerului de Finanțe, Germania vrea să achiziționeze sistemul de arme Arrow, acesta fiind sistemul de protecție antirachetă pe care îl are Israelul, relatează TF1info.

Vor investiții pentru a se apăra mai bine

Germania vrea să elibereze patru miliarde de euro pentru a se dota cu un sistem israelian de protecție antirachetă, ca parte a reînarmarii sale decise după invadarea Ucrainei de către Rusia, a aflat marți AFP de la o sursă guvernamentală.

Acest sistem antirachetă este echipat cu radare, lansatoare și rachete ghidate de tip Arrow 3, capabile să distrugă ținte dincolo de atmosferă. Comisia de Buget a Camerei Deputaților ar trebui să elibereze inițial în această miercuri 560 de milioane de euro pentru un acord precontractual cu Israelul, potrivit aceleiași surse.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Livrarea s-ar realiza în 2025

Guvernul german „intenționează să înființeze cât mai repede capacitatea națională teritorială de apărare antirachetă prin achiziția planificată a sistemului de arme Arrow”, subliniază Ministerul Finanțelor într-un document destinat bugetului comisiei, despre care AFP știa. Sistemul israelian trebuie să „contribuie la protecția Germaniei, a populației și a infrastructurii critice împotriva rachetelor balistice”.

„O convenție de acord interguvernamental cu guvernul israelian este planificată până la sfârșitul anului 2023”, precizează acest document, amintind că producătorul american Boeing a participat alături de Israel Aerospace Industries la realizarea acestui sistem de armament. Acesta ar putea fi livrat la sfârșitul anului 2025, potrivit curierului, subliniind că „în total, nevoile bugetare pentru achiziția sistemului de arme Arrow sunt estimate la 3,99 miliarde de euro în starea actuală a cunoștințelor”.

După câteva decenii de subinvestiții în apărarea sa, Germania, prin cancelarul său Olaf Scholz, a marcat o „schimbare de epocă” după invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie 2022. Liderul social-democrat a promis că va elibera un fond de 100 miliarde de euro pentru armata germană.

Citește și: