• Donald Trump a pledat marți nevinovat într-o sală de judecată din Miami pentru zeci de acuzații de infracțiune.
  • Acesta a fost acuzat că aduna documente secrete și că a refuzat cererile guvernului de a le restitui.
  • Trump a căutat să arate încredere în fața unui pericol juridic inconfundabil.

Într-un moment fără precedent în istoria Statelor Unite, Donald Trump, cel de-al 45-lea președinte al țării, a devenit primul fost președinte care se confruntă cu acuzații federale. Astăzi, Trump a pledat nevinovat în fața judecătorului într-un caz care îl acuză de încitare la revoltă în contextul atacului asupra Capitoliului din ianuarie 2021, scrie APNews.

Data instanței care a făcut istorie, centrată pe acuzațiile conform cărora Trump a gestionat greșit secretele guvernamentale pe care, în calitate de comandant șef, i s-a încredințat să le protejeze, demarează un proces legal care ar putea avea loc în apogeul campaniei prezidențiale din 2024 și ar putea avea consecințe profunde nu numai pentru viitorul său politic dar și pentru propria sa libertate personală.

În fața judecătorului, Donald Trump a pledat nevinovat la acuzațiile de încitare la revoltă. Avocatul său a susținut că fostul președinte nu a făcut nimic în neregulă și că discursul său a fost protejat de Primul Amendament al Constituției Statelor Unite.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

El a căutat să proiecteze încredere în fața unui pericol juridic inconfundabil, atacând consilierul special al Departamentului de Justiție care a depus dosarul drept „un urător de Trump”, promițându-se să rămână în cursă și programând un discurs și o strângere de fonduri pentru marți seara la Bedminster, New York.

Trump a încurajat un protest în fața tribunalului

Trump însuși i-a încurajat pe susținători să se alăture unui protest planificat marți la tribunal. Deși oficialii orașului au spus că s-au pregătit pentru posibile tulburări în jurul tribunalului, au existat mici semne de perturbare semnificativă.

Un mare juriu federal din Washington a audiat mărturie de luni de zile, dar Departamentul de Justiție a depus-o în Florida, unde se află stațiunea Mar-a-Lago a lui Trump și unde au avut loc multe dintre presupusele acte de obstrucție.

Deși Trump a apărut marți în fața unui magistrat federal, cazul a fost repartizat unui judecător de la tribunalul districtual pe care l-a numit, Aileen Cannon, care i-a dat dreptate anul trecut într-o dispută cu privire la posibilitatea de a numi un maestru special din afara pentru a revizui documentele secrete confiscate. În cele din urmă, un comitet federal de apel i-a anulat decizia.

Citește și