• Donald Trump a păstrat documente clasificate care detaliau vulnerabilitățile SUA și ale aliaților în fața unui atac militar.
  • Fostul președinte se confruntă cu 37 de capete de acuzare legate de reținerea de informații clasificate, obstrucționarea justiției și declarații false.
  • Acuzațiile provin din modul în care Trump a tratat materialele guvernamentale sensibile pe care le-a luat cu el atunci când a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021.

Fostul președinte american Donald Trump se confruntă cu 37 de capete de acuzare, inclusiv acuzații de păstrare neautorizată de documente clasificate și conspirație pentru obstrucționarea justiției, după ce a părăsit Casa Albă în 2021, potrivit unor documente ale tribunalului federal, scrie Sky News.

Departamentul de Justiție a făcut publice vineri documentele de acuzare, într-o zi tumultoasă în care doi dintre avocații lui Trump au renunțat la caz, iar un fost consilier s-a confruntat și el cu acuzații.

Acuzarea susține că astfel de documente au fost păstrate timp de mai bine de un an într-un club social din Florida, cu sute de membri și 150 de angajați, și că documentele au fost depozitate – de-a lungul timpului – într-o sală de bal, într-o baie, într-un birou și într-un dormitor din localul din Palm Beach.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Acuzațiile provin din modul în care Trump a tratat materialele guvernamentale sensibile pe care le-a luat cu el atunci când a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021.

Unde și cum a păstrat Trump documentele secrete. Rechizitoriul a fost declasificat

Trump urmează să se prezinte pentru prima dată în acest caz la un tribunal din Miami marți, cu o zi înainte de a împlini 77 de ani.

Potrivit actului de acuzare, aceste documente includ unele dintre cele mai sensibile secrete militare americane, inclusiv informații despre programul nuclear al SUA și potențiale vulnerabilități interne în cazul unui atac.

Unul dintre documente se referea la sprijinul acordat de o altă țară terorismului împotriva intereselor SUA.

Materialele au provenit de la Pentagon, de la Agenția Centrală de Informații, de la Agenția Națională de Securitate și de la alte agenții de informații, se arată în rechizitoriu.

Potrivit actului de acuzare, Trump a arătat unei alte persoane un document al Departamentului american al Apărării descris ca fiind un ,,plan de atac” împotriva unei alte țări.

Punerea sub acuzare a unui fost președinte american pentru acuzații federale este fără precedent în istoria țării și apare într-un moment în care Trump este favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Anchetatorii au confiscat aproximativ 13.000 de documente de pe proprietatea lui Trump de la Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, în urmă cu aproape un an.

O sută dintre acestea erau marcate ca fiind clasificate, chiar dacă unul dintre avocații lui Trump declarase anterior că toate documentele cu marcaje clasificate au fost returnate guvernului.

,,SUNT UN OM NEVINOVAT!” , a scris Trump pe platforma sa socială Truth Social joi, după ce a anunțat că a fost pus sub acuzare.

Trump a declarat anterior că a declasificat aceste documente în timp ce era președinte, dar avocații săi au refuzat să facă acest argument în documentele depuse în instanță.

CNN a relatat vineri că Trump a declarat, după ce a părăsit funcția, că a păstrat informații militare pe care nu le-a declasificat.

Aceste comentarii, captate pe suport audio, ar putea fi o probă cheie în acest caz.

Judecătoarea districtuală americană Aileen Cannon a fost desemnată inițial să supravegheze cazul, potrivit unei surse separate care a fost informată în acest sens.

Ea ar putea prezida și procesul, a declarat sursa, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Judecătoare cu noroc pentru Trump

Cannon, numită de Trump în 2019, a ținut prima pagină a ziarelor anul trecut, când a decis în favoarea fostului președinte american într-o etapă crucială a cazului și a fost ulterior infirmată în apel.

Cannon ar urma să stabilească, printre altele, când va avea loc un proces și care va fi sentința lui Trump dacă va fi găsit vinovat.

Tot vineri, Trump a declarat pe platforma sa socială Truth Social că fostul său valet militar, Walt Nauta, a fost inculpat în acest caz.

Nauta a lucrat la complexul Mar-a-Lago al lui Trump, după ce a servit la Casa Albă a lui Trump.

Nu era clar care sunt acuzațiile care i se aduc.

Avocatul lui Nauta, Stanley Woodward, a refuzat să comenteze.

Într-o postare anterioară, Trump a declarat că va fi reprezentat în acest caz de avocatul de apărare a gulerelor albe Todd Blanche, care îl reprezintă într-un caz penal separat în Manhattan.

Trump a făcut acest anunț după ce avocații săi John Rowley și Jim Trusty au renunțat la caz din motive care nu au fost imediat clare.

,,În această dimineață ne-am prezentat demisiile în calitate de consilieri ai președintelui Trump” , au precizat cei doi avocați într-un comunicat.

,,A fost o onoare să ne petrecem ultimul an apărându-l și știm că va fi îndreptățit” .

Trump și aliații săi au prezentat cazul ca fiind o represalii politică din partea președintelui democrat Joe Biden, dar Biden a păstrat distanța.

Cazul nu îl împiedică pe Trump să facă campanie electorală sau să preia funcția în cazul în care ar câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie 2024.

Experții juridici spun că nu ar exista niciun temei pentru a bloca depunerea jurământului său chiar dacă ar fi condamnat și trimis la închisoare.

Acesta este al doilea caz penal pentru Trump, care urmează să fie judecat în martie anul viitor la New York într-un caz de stat care provine de la o plată de bani către o fostă vedetă de filme pentru adulți pentru a-i cumpără tăcerea în legătură cu o relație extraconjugală.

Dacă va câștiga din nou președinția, Trump, în calitate de șef al guvernului federal, ar fi în măsură să stopeze cazul federal, dar nu și pe cel statal din New York.

Citește și

Joe Biden, gafă de proporții la întâlnirea de la Casa Albă cu Rishi Sunak. Cum i s-a adresat premierului britanic

Fenomenul meteorologic El Niño, de încălzire a planetei, a revenit în forță

Johnny Depp cântă în această seară cu trupa Hollywood Vampires la Romexpo