• Telescopul spațial James Webb a surprins o nouă imagine a unei galaxii aflate la o distanță de 17 milioane de ani-lumină.
  • Sunt vizibile mii de stele, dintre care multe sunt concentrate în inima galaxiei.
  • JWST trage cu ochiul în inima multor galaxii pentru a-i ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine formarea stelelor.

Telescopul spațial James Webb a surprins o nouă imagine a unei galaxii aflate la o distanță de 17 milioane de ani-lumină.

NGC 5068 se află la aproximativ 17 milioane de ani-lumină de Pământ. Pentru perspectivă, galaxiile din Calea Lactee, numită Grupul Local, se află la o distanță de 5 milioane de ani-lumină. Așadar, această galaxie se află dincolo de ceea ce am putea considera a fi aproape, scrie Insider.

Fiecare punct individual de lumină albă care apare în imagini este o stea. NASA a declarat că există mii de stele în această imagine. Și multe dintre ele se află în centrul galaxiei, pe care o poți vedea în partea superioară stângă ca o bară strălucitoare de lumină albă.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Această regiune apare atât de luminoasă pentru că acolo sunt concentrate cele mai multe stele. De asemenea, acolo se desfășoară toată acțiunea.

Cele mai multe galaxii au un centru ultra-luminos datorită prafului cald încălzit de exploziile masive de formare a stelelor, potrivit Harvard Smithsonian. Și tocmai această formare stelară este cea pe care astronomii sunt interesați să o studieze mai mult cu ajutorul JWST.

NGC 5068 este doar una dintr-o serie de alte galaxii pe care Webb le observă în cadrul unui proiect care îi va ajuta pe astronomi să înțeleagă mai bine formarea stelelor. Webb a realizat, de asemenea, imagini ale galaxiei spirale IC 5332.

Citește și