• Un student clujean a inventat pantofii care îți încarcă telefonul în timp ce mergi.
  • Invenția se bazează pe utilizarea energiei regenerabile.
  • Încărcarea telefonului se face direct din talpa pantofului, unde a fost integrat un mecanism care produce curent electric la fiecare pas.

Un student de la UTCN Cluj-Napoca a inventat pantofii care îți încarcă telefonul în timp ce mergi. Invenția se bazează pe utilizarea energiei regenerabile.

Sistemul dezvoltat de Robert Panța, denumit „Innovation through Green-Energy Footwear and Piezoelectric Harvesting System”, a fost prezentat în cadrul competiției studențești Internet of Things Student Challenge, organizată de Departamentul de Automatică al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul UTCN. Echipa sa a fost una dintre cele 25 de echipe finaliste care au prezentat prototipurile și soluțiile lor în fața unui juriu format din opt membri.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Conceptul colectează energie cinetice prin intermediul unui mecanism integrat în încălțăminte, care transformă mișcarea umană în energie electrică regenerabilă. Prin utilizarea senzorilor piezoelectrici, fiecare pas pe care îl faci generează curent electric, care este apoi folosit pentru încărcarea telefonului mobil direct din talpa pantofului.

Inovația lui Robert a fost remarcată în cadrul competiției IoT Student Challenge, unde a obținut locul 3.

Citește și