Germania respinge propunerea SUA de a renunța la brevetele vaccinului anti-COVID

Restricțiile legate de coronavirus îi amintesc lui Angela Merkel de viața sa din RDG, sub jugul comunist Sursă foto: Profimedia

Guvernul federal german a respins apelurile SUA de renunțare la brevete pentru vaccinurile împotriva COVID-19, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a guvernului, potrivit Deutsche Welle.

„Sugestia SUA de ridicare a protecției brevetelor pentru vaccinurile COVID-19 are implicații semnificative pentru producția de vaccinuri în ansamblu. Protecția proprietății intelectuale este o sursă de inovare și trebuie să rămână astfel și în viitor”, a declarat purtătoarea de cuvânt într-un comunicat.

Capacitatea de producție și controlul calității sunt principalele impedimente în calea extinderii accesului la vaccinuri – nu drepturile de proprietate intelectuală, a precizat guvernul condus de Angela Merkel.

Potrivit sursei citate, Berlinul sprijină inițiativa COVAX (COVID-19 Vaccines Global Access), care are ca scop asigurarea accesului la vaccinuri pentru cât mai multe persoane din lume. De asemenea, a menționat că discuțiile în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) sunt în curs de desfășurare.

Răspunsul Berlinului a venit după ce președintele american Joe Biden a cerut miercuri o derogare temporară de brevet pentru vaccinurile COVID-19 ca o modalitate de a facilita accesul la vaccinuri.

Albert Bourla, directorul general al producătorului de vaccinuri Pfizer, a declarat că firma sa nu este „deloc” în favoarea derogărilor.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ar fi deschisă la discuții pe această temă.