- Ministrul german al economiei a declarat că Germania va limita utilizarea gazelor naturale pentru producția de electricitate, pe fondul îngrijorărilor legate de posibilele penurii cauzate de o reducere a livrărilor din Rusia.
- Măsura vine după ce Rusia a redus drastic fluxurile de gaze naturale în conductele sale către Europa de Vest, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie.
- Guvernul a insistat asupra faptului că gazul rusesc va fi necesar pentru o perioadă de timp, până când vor fi disponibile surse alternative de energie, cum ar fi gazul natural lichefiat (GNL) adus pe navă.
Ministrul german al economiei a declarat că Germania va limita utilizarea gazelor naturale pentru producția de electricitate, pe fondul îngrijorărilor legate de posibilele penurii cauzate de o reducere a livrărilor din Rusia.
Măsura vine după ce Rusia a redus drastic fluxurile de gaze naturale în conductele sale către Europa de Vest, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie.
„Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie să se folosească mai puțin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, va trebui să se folosească mai mult centralele electrice pe cărbune”, a declarat duminică Robert Habeck într-un comunicat.
Gigantul rus de stat Gazprom a declarat că reducerile de furnizare prin conducta Nord Stream sunt rezultatul unor lucrări de reparații, dar oficialii Uniunii Europene consideră că Moscova îi pedepsește pe aliații din Ucraina, unde forțele rusești au lansat o invazie în februarie.
Recurgerea temporară a Berlinului la cărbune marchează o răsturnare de situație pentru coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz, formată din social-democrați și liberalii de la FDP, care a promis că va renunța la utilizarea cărbunelui până în 2030.
Guvernul a insistat asupra faptului că gazul rusesc va fi necesar pentru o perioadă de timp, până când vor fi disponibile surse alternative de energie, cum ar fi gazul natural lichefiat (GNL) adus pe navă.
În ultimele luni, guvernul german a luat măsuri pentru a umple instalațiile de stocare a gazelor la 90% din capacitate până în noiembrie, pentru a se asigura că va fi disponibil suficient gaz ca și combustibil pentru încălzire pe parcursul iernii europene.
Habeck a declarat că instalațiile de stocare, aflate în prezent la o capacitate de 56,7%, sunt încă capabile să compenseze deficitul din Rusia cu achiziții din alte părți, dar cu toate acestea a descris situația ca fiind „gravă” și a spus că ar putea fi necesare măsuri suplimentare.
Guvernul german a cerut recent cetățenilor să își reducă consumul de energie, având în vedere situația tensionată a aprovizionării.
„Este evident că strategia președintelui rus Putin este de a ne destabiliza prin creșterea prețului și de a ne diviza”, a declarat Habeck. „Nu vom lăsa să se întâmple asta”.
Gazprom a declarat că exporturile către țările care nu au aparținut fostei Uniuni Sovietice au scăzut cu 28,9% între 1 ianuarie și 15 iunie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
După ce a întrerupt livrările zilnice de gaze către Germania și Italia, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat săptămâna trecută că Moscova va juca după propriile reguli.
„Produsul nostru, regulile noastre. Nu jucăm după reguli pe care nu le-am creat noi”, a declarat acesta în timpul unei discuții în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg din cel de-al doilea oraș al Rusiei.