• Germania a primit undă verde pentru a cumpăra avioane de luptă F-35 produse de gigantul american Lockheed Martin, în cadrul unor proiecte de achiziţii militare în valoare de 13 miliarde de euro.
  • Lambrecht a declarat: Probabil că nu va fi suficient pentru a acoperi lacunele apărute în ultimii ani, deoarece am neglijat achiziţiile”.
  • Decizia Berlinului de a cumpăra avioanele F-35, care a fost anunţată în martie, dar care avea nevoie de aprobarea finală a parlamentului, a supărat Franţa.

Germania a primit undă verde pentru a cumpăra avioane de luptă F-35 produse de gigantul american Lockheed Martin, în cadrul unor proiecte de achiziţii militare în valoare de 13 miliarde de euro, a declarat miercuri ministrul apărării, Christine Lambrecht.

Comisia pentru buget a parlamentului german a aprobat cheltuielile, inclusiv 10 miliarde de euro pentru avioanele F-35, precum şi fonduri pentru achiziţionarea de radiouri digitale criptate şi puşti de asalt, informează agenţia Reuters.

Aceste proiecte sunt printre primele care vor beneficia de bani dintr-un fond special de 100 de miliarde de euro pe care cancelarul Olaf Scholz l-a anunţat într-o schimbare majoră de politică la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina în februarie. Banii sunt meniţi să readucă la standarde NATO armele şi echipamentele armatei germane după decenii de uzură care au urmat sfârşitului Războiului Rece.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Despre fondul de 100 de miliarde de euro pentru forţele armate, Lambrecht a declarat: Probabil că nu va fi suficient pentru a acoperi lacunele apărute în ultimii ani, deoarece am neglijat achiziţiile”.

Germania intenţionează să cumpere în total 35 de avioane de luptă invizibile F-35, inclusiv rachete şi alte arme şi echipamente, primele opt avioane urmând să fie livrate în 2026. Avionul american va înlocui învechitul Tornado, singurul avion german capabil să transporte bombe nucleare americane, care sunt stocate în Germania pentru a fi folosite în caz de conflict. Forţele aeriene germane zboară cu Tornado încă din anii 1980, iar Berlinul plănuieşte să îl elimine treptat între 2025 şi 2030.

Decizia Berlinului de a cumpăra avioanele F-35, care a fost anunţată în martie, dar care avea nevoie de aprobarea finală a parlamentului, a supărat Franţa. Parisul se teme că acordul ar putea submina dezvoltarea unui avion de vânătoare comun franco-german care ar trebui să fie gata în anii 2040.