Germania vrea să atragă 400.000 de muncitori calificați străini anual

muncitori-șantier
  • Guvernul german are în plan să aducă anual 400.000 de muncitori din străinătate.
  • Aceștia estimează că forța de muncă se va reduce cu 300.000 de oameni.
  • Măsurile vin în condițiile în care sunt mai mulți muncitori în vârstă care se vor pensiona.

Noul guvern de coaliție din Germania dorește să atragă anual 400.000 de muncitori calificați din străinătate pentru a face față atât dezechilibrului demografic, cât și deficitului de forță de muncă în sectoare cheie, care riscă să submineze redresarea după pandemia de coronavirus.

„Deficitul de lucrători calificați a devenit atât de grav până acum încât încetinește dramatic economia noastră”, a declarat Christian Duerr, liderul parlamentar al partidului co-guvernamental Democrații Liberi.

„Putem ține sub control problema forței de muncă în curs de îmbătrânire doar printr-o politică modernă de imigrație. Trebuie să atingem cât mai repede posibil pragul de 400.000 de lucrători calificați din străinătate”, a adăugat Duerr.

Social-democrații cancelarului Olaf Scholz, libertarienii de la FDP ai lui Duerr și ecologiștii de la Verzi au convenit în acordul lor de coaliție asupra unor măsuri precum un sistem de puncte pentru specialiștii din țări din afara Uniunii Europene și creșterea salariului minim național la 12 euro (13,60 dolari) pe oră pentru a face mai atractivă munca în Germania.

Institutul Economic German, favorabil angajatorilor, estimează că forța de muncă se va reduce cu peste 300.000 de persoane în acest an deoarece sunt mai mulți angajați în vârstă care se pensionează decât tineri care intră pe piața muncii.

Se preconizează că acest decalaj se va mări la peste 650.000 în 2029, lăsând un deficit acumulat de persoane de vârstă activă în 2030 de aproximativ 5 milioane de persoane. Numărul germanilor care au un loc de muncă a crescut la aproape 45 de milioane anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus.

După decenii de rate scăzute ale natalității și de migrație inegală, o forță de muncă în scădere reprezintă o bombă cu ceas demografică și pentru sistemul public de pensii din Germania, în care mai puțini angajați sunt împovărați cu sarcina de a finanța pensiile unei mase tot mai mari de pensionari care se bucură de o speranță de viață mai mare.