• Giorgia Meloni a insistat că oricine se alătură guvernului său trebuie să fie solid sincronizat cu Occidentul în ceea ce privește opoziția față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
  • Meloni nu a făcut niciun comentariu public înainte de a părăsi palatul prezidențial Quirinal.
  • Meloni a declarat reporterilor că ea și aliații săi i-au cerut în unanimitate președintelui Sergio Mattarella să îi acorde mandatul de a guverna.

Giorgia Meloni a format noua coaliție guvernamentală a Italiei, oferind țării primul guvern de extremă dreapta de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și devenind prima femeie desemnată să ocupe funcția de prim-ministru al țării.

Un oficial de la palatul prezidențial a anunțat vineri că Meloni și cabinetul său vor depune jurământul sâmbătă. Partidul Frații Italiei, un partid cu rădăcini neofasciste, a fost cel mai mare număr de voturi la alegerile naționale din Italia de luna trecută. Cu câteva ore înainte de anunțarea formării noului guvern, Meloni, 45 de ani, politician de carieră, a declarat reporterilor că ea și aliații săi i-au cerut în unanimitate președintelui Sergio Mattarella să îi acorde mandatul de a guverna.

Obținerea postului de prim-ministru a încununat o ascensiune remarcabil de rapidă pentru Frații din Italia. Meloni a cofondat partidul în decembrie 2012, iar în primii ani a fost considerat o mișcare marginală de dreapta.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Meloni nu a făcut niciun comentariu public înainte de a părăsi palatul prezidențial Quirinal. Mai devreme în cursul zilei, ea s-a întâlnit cu Mattarella împreună cu cei doi aliați principali, uneori problematici, ai săi de dreapta – Matteo Salvini și fostul prim-ministru Silvio Berlusconi.

Meloni a citat probleme urgente „atât la nivel național, cât și internațional” – referiri aparente la creșterea prețurilor la energie care afectează gospodăriile și întreprinderile și la războiul din Ucraina, în urma căruia membrii Uniunii Europene sunt divizați în ceea ce privește strategia, pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu gaze în timpul iernii care se apropie.