• Meloni a fost întâmpinată la aeroport de Najla Mangoush, ministrul de externe al guvernului de la Tripoli.
  • Ea a vizitat anterior Tunisia şi, la începutul acestei săptămâni.
  • Meloni a aterizat pe aeroportul Mitiga, singurul aeroport funcţional din capitala Libiei, Tripoli.

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a vizitat sâmbătă Libia pentru discuţii cu oficiali ai guvernului din vestul ţării, axate pe energie şi migraţie, probleme importante pentru Italia şi Uniunea Europeană.

Libia este a treia ţară din Africa de Nord pe care premierul Giorgia Meloni a vizitat-o în ultimele două săptămâni, în timp ce încearcă să asigure noi livrări de gaze naturale pentru a înlocui energia din Rusia, pe fondul războiului lui Putin împotriva Ucrainei. Ea a vizitat anterior Tunisia şi, la începutul acestei săptămâni, Algeria, principalul furnizor de gaze naturale al Italiei, unde a semnat mai multe memorandumuri, relatează AP.

Meloni a aterizat pe aeroportul Mitiga, singurul aeroport funcţional din capitala Libiei, Tripoli, pe fondul unei securităţi stricte, însoţită de ministrul italian de externe Antonio Tajani şi de ministrul de interne Matteo Piantedosi, a transmis biroul ei. Ea s-a întâlnit cu Abdel Hamid Dbeibah, care conduce una dintre administraţiile rivale ale Libiei, şi urmează să poarte discuţii cu Mohamed Younis Menfi, care prezidează consiliul prezidenţial ceremonial al Libiei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

La o masă rotundă cu Dbeibah, Meloni a repetat remarcile sale din Algeria, spunând că, deşi Italia doreşte să îşi sporească investiţiile în regiune, nu urmăreşte un rol „prădător”, ci doreşte să ajute naţiunile africane „să crească şi să se îmbogăţească”.

Meloni a fost întâmpinată la aeroport de Najla Mangoush, ministrul de externe al guvernului de la Tripoli.

În timpul vizitei sale, se aşteaptă ca Eni, compania energetică italiană de stat, să semneze un acord de 8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea a două câmpuri de gaze offshore libiene pentru a pompa 850 de milioane de metri cubi pe zi.

Acordul, cea mai mare investiţie unică în sectorul energetic libian din 2011 încoace, presupune dezvoltarea a două câmpuri offshore în blocul NC-41, în nordul Libiei. Compania petrolieră libiană a declarat anul trecut că se aşteaptă să înceapă să pompeze gaze din cele două câmpuri în 2024.