• Femeile au susținut că practicile de remunerare ale Google au încălcat legea californiană privind egalitatea de remunerare, precum și Legea privind ocuparea echitabilă a forței de muncă și locuințelor din acest stat.
  • Kelly Dermody, co-consilier juridic al reclamantelor, a declarat că înțelegerea „va crea un precedent pentru industrie”.
  • Înțelegerea trebuie să fie aprobată de un judecător. O audiere preliminară este stabilită pentru 21 iunie.

Google a fost de acord să plătească 118 milioane de dolari pentru a soluționa un proces colectiv în care se susține că gigantul tehnologic a subplătit sistematic femeile din California, încălcând astfel legislația statului.

De asemenea, Google a fost de acord ca un expert terț să analizeze practicile de angajare ale grupului și ca un economist al muncii să analizeze studiile sale privind echitatea salarială. Un monitor extern al acordului va superviza această activitate pe parcursul a trei ani, potrivit unui comunicat de presă al avocaților reclamanților.

Cazul a fost depus inițial de trei femei în septembrie 2017, în același an în care Departamentul Muncii din SUA a dat în judecată Google pentru „disparități sistemice de remunerare împotriva femeilor, cam la nivelul întregii forțe de muncă”, potrivit Financial Times.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cazul guvernului a fost soluționat în 2021, Google plătind peste 3,8 milioane de dolari către aproximativ 5.500 de angajați și candidați la un loc de muncă.

Peste 15.000 de femei implicate

Cele trei reclamante și-au transformat cazul într-un proces colectiv care acoperă 15.500 de femei angajate din 236 de posturi. Ele au susținut că două practici ilegale erau „sistemice”. Prima a fost că „Google plătește femeile mai puțin decât bărbații în același cod de muncă”. Cea de-a doua era că „Google repartizează femeile la niveluri de muncă mai mici decât bărbații cu experiență și educație comparabile, pe baza unui salariu mai mic la un loc de muncă anterior”.

Holly Pease, una dintre reclamantele centrale, care a petrecut un deceniu la Google, cel mai recent în calitate de manager senior în domeniul ingineriei, a declarat că este „optimistă că acțiunile pe care Google a fost de acord să le întreprindă ca parte a acestei înțelegeri vor asigura mai multă echitate pentru femei”.

Ea a adăugat: „Google, încă de la înființarea sa, a condus industria tehnologică. Au, de asemenea, oportunitatea de a conduce lupta pentru a asigura incluziunea și echitatea pentru femeile din domeniul tehnologiei”.

Kelly Dermody, co-consilier juridic al reclamantelor, a declarat că înțelegerea „va crea un precedent pentru industrie”.

Este o recunoaștere largă a necesității de a aborda problemele de nivelare care au afectat femeile din tehnologie”, a spus ea.

Femeile au susținut că practicile de remunerare ale Google au încălcat legea californiană privind egalitatea de remunerare, precum și Legea privind ocuparea echitabilă a forței de muncă și locuințelor din acest stat.

Inițial, ele au pretins discriminare în ceea ce privește „remunerarea, nivelarea, canalizarea posturilor și promovările” în numele lor și al „tuturor femeilor angajate de Google în California în orice moment în cei patru ani” care au precedat plângerea din septembrie 2017.

Acțiunea colectivă a fost ulterior restrânsă doar la discriminarea în materie de salarizare. Aceasta fusese programată să se judece la 23 ianuarie 2023.

Înțelegerea trebuie să fie aprobată de un judecător. O audiere preliminară este stabilită pentru 21 iunie.

Reacția companiei Google

Google a precizat într-o declarație: „Deși credem cu tărie în echitatea politicilor și practicilor noastre, după aproape cinci ani de litigii, ambele părți au convenit că rezolvarea problemei, fără nicio recunoaștere sau constatare, a fost în interesul tuturor și suntem foarte mulțumiți să ajungem la acest acord.”

Compania a declarat că s-a angajat să aplice politici de angajare echitabile și că „în ultimii nouă ani am efectuat o analiză riguroasă a echității salariale pentru a ne asigura că salariile, bonusurile și premiile în acțiuni sunt corecte”.